VELIKA OČEKIVANJA

Varhelji poslao poruku bh. političkim elitama: Vi status kandidata trebate pretvoriti u stvarnost

Nakon parlamentarnih izbora 2. oktobra očekujemo da zakonodavci i vlade na svim nivoima se uključe u formiranje vlasti, istakao je Varhelji

Oliver Varhelji. AP

H. J. I.

19.10.2022

Evropski komesar za proširenje i susjedstvo Oliver Varhelji (Varhelyi) kazao je kako će Evropska unija nastaviti podržavati zapadni Balkan te da će povećati svoja ulaganja, posebno u vrijeme energetske krize. 

Cilj je, rekao je obraćajući se Evropskom parlamentu, što prije pomoći zemljama i njihovim građanima koji već plaćaju velike cijene energenata. 


Za ilegalne migrante u EU nema mjesta

- Vremena su izazovna, ali EU je uvijek bila uz svoje partnere. Energetska kriza je veliki izazov za zapadni Balkan i EU. Zbog toga EU uključuje ovu regiju u svoje politike. EU je pozvalazZapadni Balkan da se pridruži zajedničkoj kupovini energije posebno plina i vodika. Srbija i Sjeverna Makedonija su se tom planu pridružile. "Repower EU" ima za cilj smanjena ovisnosti o ruskom plinu EU i zapadnog Balkana. To je hitna situacija. Zbog toga radimo na šemi "Energy rescue" za zapadni Balkan. Sredstva koja predlažemo će u kratkom roku riješiti probleme s kojima se suočava regija. Jako je važno da to uradimo ovu zimu. U okviru kratkih mjera je podrška opskrbom energenata, skladištenja energije i terminala - rekao je Varhelji.

Kada je riječ o srednjoročnim ulaganjima, riječ je o mjerama koje će pokriti široke projekte obnovljivih izvora energije, grijanja i šeme za energetsku učinkovitost zgrada. Naveo je i kako planiraju izdvojiti i više sredstava za područje migracija.

- Tu imamo velike pritiske zadnjih godina. EU pozdravlja ljude koji stižu sigurnim rutama, ali za nezakonite ulaske nema mjesta - rekao je Varhelji.

Poručio je kako neće ostaviti zapadni Balkan i da će ga nastaviti podržavati politički i finansijski.


Odnosi sa zapadnim Balkanom

- Naši odnosi sa zapadnim Balkanom su važni - istakao je.

Potom se osvrnuo na preporuku Evropske komisije da Bosna i Hercegovina dobije status kandidata.

- To je ponuda, to radimo za građane BiH, ali isto tako znači i velika očekivanja. Elite to trebaju pretvoriti u realnost. Nakon parlamentarnih izbora 2. oktobra očekujemo da zakonodavci i vlade na svim nivoima se uključe u formiranje vlasti. Evropsko vijeće će odlučiti na kraju, vjerovatno u decembru. Komisija je u svakom slučaju spremna da ubrza svoju pomoć i bude pouzdan partner. Komisija nastavlja praćenje provedbe 14 ključnih prioriteta - naveo je Varhelji.

Za Srbiju je kazao kako je ona i dalje važan politički partner.

- Moramo računati na Srbiju kao iskrenog evropskog partnera koji će zajedno s nama braniti naše vrijednosti. U sadašnjem strateškom i geopolitičkom kontekstu mora uskladiti svoju vanjsku politiku sa EU - zaključio je Varhelji. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.