TELEFONSKI RAZGOVOR

Dodik Varheljiju obećao da će se založiti za rješenje problema u RS i FBiH

SRNA prenosi i kako je Varhelji naveo da je primjetan trud i da treba nastaviti u tom pravcu kako bi Bosna i Hercegovina dobila sredstva iz evropskih fondova

Varhelji i Dodik. Agencije

Piše: H. J. I.

6.9.2022

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik razgovarao je telefonski sa komesarom Evropske unije za politiku susjedstva i proširenje Oliverom Varheljijem (Varhely). Kako je napisao na Twitteru, u razgovoru je istakao kako institucije "na nivou Bosne i Hercegovine rade na rješavanju pitanja koja su direktni uslov za njen kandidatski status u Evropskoj uniji.

Dodik se Varheljiju zahvalijo na razumijevanju situacije u Bosni i Hercegovini istakavši kako su u toku aktivnosti na donošenju zakona koji se tiču direktnih uslova i prioriteta koje je Evropska unija postavila pred Bosnu i Hercegovinu.

- Također ću se zalagati za rješavanje svih pitanja koja su od značaja ne samo za evropski put Bosne i Hercegovine, već i za građane RS i Federacije Bosne i Hercegovine - naveo je Dodik na Twitteru.

SRNA ističe kako je Dodik rekao sagovorniku iz Brisela kako će učiniti sve što je do njega i RS da se otvorena pitanja što prije riješe, te da on nije neko ko blokira bilo šta u zemlji koja, prema Dodikovim riječima, može da živi samo ukoliko ima čist račun.

SRNA prenosi i kako je Varhelji naveo da je primjetan trud i da treba nastaviti u tom pravcu kako bi Bosna i Hercegovina dobila sredstva iz evropskih fondova.


Ovi razgovori dolaze samo tri dana nakon što je predsjednik Slovenije Borut Pahor u Beogradu govorio o mogućnosti da Bosna i Hercegovina dobije status kandidata do kraja sedmice.

- Mislim da postoji mogućnost da se na kraju sve vođe slože da se Srbiji otvore vrata da završi brže pristupne pregovore i da postane članica Evropske unije, da do kraja ove sedmice Bosna i Hercegovina dobije status kandidata i da Evropska unija konačno ispuni svoju obavezu o viznoj liberalizaciji - rekao je Pahor u Beogradu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.