ŠEFICA BH. DIPLOMATIJE

Turković pisala svjetskim liderima: Zaustavite izbornu reformu u BiH

Svako službeno odobravanje takve destruktivne politike prijeti našim temeljnim demokratskim vrijednostima za koje smo platili visoku cijenu da bismo ih zaštitili tokom borbe za nezavisnost naše zemlje, navela je

Turković: Vrši se pritisak na visokog predstavnika u BiH. Avaz

E. Ć.

26.8.2022

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković uputila je pismo svjetskim liderima u kojem je navela posljedice izmjena Izbornog zakona koje zagovaraju iz reda hrvatskog naroda.

Turković je u pismu navela da sa nametanjem tih izmjena ide na ruku HDZ-u BiH nazivajući ovu stranku ekstremno desnom.

- Donošenje ovakvog prijedloga dodatno bi diskriminiralo Jevreje, Rome i druge manjine zbog nemogućnosti da budu zastupljeni na najvišoj razini u Bosni i Hercegovini, te bi zacementirao trenutni diskriminirajući sistem prema manjinama u mojoj zemlji - napisala je Turković navodeći da se nastoji manipulirati izbornim jedinicama u našoj zemlji, te da se osigura dominacija HDZ-a BiH u Domu naroda.

- Ovaj je prijedlog dobio na snazi u nekim evropskim prijestolnicama zahvaljujući snažnom lobiranju hrvatske vlade, u kojoj je također na vlasti HDZ. Vrši se pritisak na visokog predstavnika u BiH da donese vrlo osporavani prijedlog izborne reforme. Svako službeno odobravanje takve destruktivne politike prijeti našim temeljnim demokratskim vrijednostima za koje smo platili visoku cijenu da bismo ih zaštitili tokom borbe za nezavisnost naše zemlje - istakla je Turković.

Ona je navela kako su manjine stoljećima sastavni dio tkiva koji čini Bosnu i Hercegovinu.

- Bilo koji pokušaj njihovog isključenja na temelju njihove etničke pripadnosti ili vjere ne smije se pregovarati. Osjećam da je moja moralna dužnost pozvati vas da dignete svoj utjecajni glas protiv takvih prijedloga koji ugrožavaju našu demokratiju - poručila je Turković u pismu upućenom članicama G7 - SAD, Kanada, Velika Britanija, Francuska, Italija, Njemačka i Japan, te državama PIC-a.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.