NOVI PRIJEDLOG

Američki Kongres: Predstavljen zakon kojim bi se mogle uvoditi sankcije strancima koji narušavaju stabilnost BiH

Cilj predloženog zakonskog rješenja jeste poslati jasan signal odvraćanja negativnih djelovanja pred oktobarske izbore u BiH

Američki Kongres. Arhiva

H. J. I.

26.7.2022

Kongresmenke En Vagner (Ann Wagner) i Susan Vajld (Wild) predstavile su Zakon o podržavanju Dejtonskog mirovnog sporazuma kroz sankcije.

Cilj predloženog zakonskog rješenja jeste poslati jasan signal odvraćanja negativnih djelovanja pred oktobarske izbore u BiH.

- Destabilizirajuće i antidemokratsko ponašanje nekih zvaničnika u BiH, kao i destruktivni utjecaj Rusije, prijete da potkopaju naslijeđe američkog vodstva u posredovanju u Dejtonskom mirovnom sporazumu i podržavanju stabilnosti zemlje. Uvođenjem sankcija za rješavanje političke krize i korupcije u BiH, ovaj prijedlog zakona jasno stavlja do znanja unutrašnjim i vanjskim lošim akterima da će snositi odgovornost za ugrožavanje mira i stabilnosti u zemlji - navela je Vagner u saopćenju koje je objavljeno nakon predstavljanja zakona.


Zaštititi teško stečeni mir

Kako ističe Vagner, u Seint Luisu postoji snažna bosanska zajednica.

- Nakon razgovora sa lokalnim zastupnicima, znam koliko je važno da koristimo naše sankcije da spriječimo ozbiljnu destabilizaciju Bosne. Uoči oktobarskih izbora, ova poruka ne može biti kritičnija.

U zajedničkom saopćenju, kongresmenka Vajld je istakla da je od ključnog značaja da SAD podrže napore naroda u BiH da zaštite svoj teško stečeni mir i izgrade ujedinjenu, jaču i reprezentativniju demokratiju.


- Između ostalih kritičnih odredbi, ovaj prijedlog zakona poziva Bosnu i Hercegovinu da provede presude Evropskog suda za ljudska prava. Konstruktivni pristup ovog zakona može pomoći u stvaranju većih mogućnosti, uključivanja i stabilnosti u cijelom regionu, sada i za generacije koje dolaze - zaključila je Vajld. 


Uvođenje sankcija stranim osobama

U prijedlogu se navodi da je politika Sjedinjenih Država da podržavaju jedinstvenu, suverenu i multietničku Bosnu i Hercegovinu, kao i da podržavaju napredak ka euroatlantskim integracijama.

Također, ovaj prijedlog se zalaže za korištenje sankcija protiv onih koji potkopavaju Dejtonski mirovni sporazum i bosansku demokratiju, a nalaže i sankcije stranim osobama koje potkopavaju Dejtonski mirovni sporazum ili na drugi način ugrožavaju stabilnost Bosne i Hercegovine.

Cilj je razotkriti ulogu Rusije u podsticanju nestabilnosti u BiH te ugrožavanju Ureda visokog predstavnika i mirovnog prisustva EU u BiH.

Zahtijeva se redovno izvještavanje kako bi se uspostavio snažan nadzor Kongresa nad upotrebom sankcija od strane Uprave kako bi se smatrali odgovornim interni i vanjski akteri koji narušavaju stabilnost u Bosni i Hercegovini. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.