CRIJEP KOD VIŠEGRADA

Obilježena 30. godišnjica i otkrivena spomen ploča na mjestu prvog postrojavanja Odreda "Čole"

U organizaciji udruženja ''Vitezovi Drine'' veterani ove brigade prisustvovali su i postavljanju spomen ploče pored hair česme

Piše: A. Bajramović

29.5.2022

Sa današnjeg obilježavanja - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+7

Danas je u mjestu Crijep kod Višegrada obilježena 30. godišnjica formiranja Odreda "Čole", jedne od jedinica od kojih je kasnije osnovana 1. slavna višegradska brigada Armije RBiH. U organizaciji udruženja ''Vitezovi Drine'' veterani ove brigade prisustvovali su i postavljanju spomen ploče pored hair česme na mjestu prvog postrojavanja jedinice ''Čole'', s porukom zahvalnosti borcima poginulim u odbrani golorukog naroda ovih prostora.

- U tom ratnom periodu bilježe se nebrojene pobjede i uspješno obavljene odbrane u kojima smo bili, suočeni sa intenzivnom agresijom i zločinima koje je u znak odmazde zbog poraza i nemoći na bojnom polju agresor ispoljavao ubijanjem civilnog stanovništva i rušeći civilne objekte u selu i gradu - kazao je ratni komandant 1. slavne višegradske brigade ARBiH Ahmet Sejdić.

On je podsjetio da su od početka do kraja rata borci ove brigade neprekidno bili u borbenim dejstvima.

- To se moglo jer su borci i starješine bili odani sinovi svoje domovine, zato jer su nikli iz naroda i bili sa svojim narodom - istakao je Sejdić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.