LINIJA OTPORA

Neka visi... Incko!

Dodik je dao ime studentskom domu na Palama po Karadžiću, on sistematski godinama negira genocid počinjen nad Bošnjacima u Srebrenici, on za Mladića, komandanta Vojske RS, tvrdi da je heroj, a ne zločinac

Incko,m ratni zločinac Mladić i komesar Varhelji: Nažalost, i tada, kao i danas, povlađuje se političkim kabadahijama. Avaz

Fadil Mandal
Piše: Fadil Mandal

26.12.2021

Ako su nekoga iznenadili sadržaj i ton depeše koju je šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU Johan Satler (Johann Sattler) poslao u Brisel nakon nedavne posjete komesara za proširenje i susjedstvo Olivera Varheljija (Varhelyi) Bosni i Hercegovini, neka samo prelista medijske izvještaje od prije 30 godina i pročita kakve su poruke i prijedloge za rješenje krize u bivšoj Jugoslaviji i neposredno pred rat i agresiju na BiH imali tadašnji evropski prvaci i briselski birokrati.


Krvoločni vuk

Nažalost, i tada, kao i danas, povlađuje se političkim kabadahijama, od onih na čijoj su strani pravo i pravda traži se da ostanu mirni i dogovaraju truhle kompromise, a licemjerje i dvostruki aršini dižu se na pijedestal vrhunskog pragmatizma.


Incko: Izmjene zakona u skladu s evropskom direktivom. Avaz

Kao što su nekad naivni, neupućeni i nedovoljno pripremljeni evropski pregovarači mislili da se s balkanskim kasapinom Slobodanom Miloševićem može postići fer dogovor i zaustaviti rat na prostoru bivše Jugoslavije, odnosno da se krvoločni vuk nekom političkom čarolijom može pretvoriti u pitomo janje, tako i danas neki u Briselu očito misle da će se Milorad Dodik, ako mu se ispune želje u vezi s državnom imovinom i Zakonom o negiranju genocida, zaustaviti na putu otcjepljenja RS i okrenuti se izgradnji BiH kao funkcionalne i moderne evropske države.

Pritom, komesar Varhelji - a u tome nije usamljen - ide toliko daleko da za aktuelnu krizu i blokadu državnih institucija optužuje bivšeg visokog predstavnika Valentina Incka (Inzko)?!


Zločinac Mladić: Komandant Vojske RS osuđen za genocid. Agencije

Dakle, neka visi Incko, iako je on učinio jedinu ispravnu stvar te u Krivični zakon BiH, nakon više od dvije decenije srpskog odbijanja svake slične inicijative u Parlamentu BiH, unio odredbe iz Direktive o kažnjivosti negiranja zločina genocida i holokausta EU.

Šta ćemo, međutim, s Dodikom i njegovim sljedbenicima? Da li je u demokratskim evropskim državama moguća situacija da državnik ili političar najvišeg ranga relativizira ili negira Hitlerove zločine u Drugom svjetskom ratu, holokaust i postojanje koncentracionih logora i plinskih komora za Jevreje, a da pritom neće automatski biti smijenjen i smješten tamo gdje mu je mjesto - u zatvor ili ludnicu.


Kretanje niz dlaku

Da li je u Briselu, Londonu, Parizu, Rimu ili Berlinu dozvoljeno davanje imena ulicama, trgovima i javnim ustanovama po presuđenim ratnim zločincima, za koje su dva međunarodna suda sa sjedištem u Hagu nepobitno utvrdila da su odgovorni za genocid, etničko čišćenje, masovne i teške ratne zločine?

Da li se negdje u Evropskoj uniji mogu nekažnjeno poništavati odluke ustavnog suda i bez pravnog osnova blokirati vlada, parlament i predsjedništvo države?


Varhelji: Licemjerno podilaženje Dodiku i separatizmu RS. Agencije

A upravo to je politika koju promovira Milorad Dodik. On je, a ne Incko ili neki drugi visoki predstavnik u BiH, dao ime studentskom domu na Palama po Radovanu Karadžiću, on sistematski godinama negira genocid počinjen nad Bošnjacima u Srebrenici, on za Ratka Mladića, komandanta Vojske RS, tvrdi da je heroj, a ne zločinac.

Takvom Dodiku danas niz dlaku ide evropski komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelji, skupa sa svojim partijskim šefom i mađarskim premijerom, rigidnim desničarom i ksenofobom Viktorom Orbanom.

Takvom Dodiku oni su spremni dopustiti da ponovo formira zloglasnu vojsku RS, da potpuno kontrolira pravosuđe i da ostane nekažnjen i neprocesuiran za visoku korupciju i kriminal.


Kratkovida družina

Takvom Dodiku oni, skupa s ideološkim istomišljenicima iz Hrvatske i Slovenije, nude milione eura iz evropskih fondova, umjesto oštrih ekonomskih i političkih sankcija.

Jasmila Žbanić, najbolja evropska rediteljica najboljeg evropskog filma “Quo vadis, Aida?”, koji upravo govori o genocidu u Srebrenici i nenaučenim lekcijama iz povijesti, precizno je naznačila o kakvoj se opasnoj tendenciji i anomaliji u aktuelnoj evropskoj politici radi kada su u pitanju reakcije na uzroke i posljedice krize u BiH.

- Sve bosanske traume ponovo oživljavaju. Fašizam u Jugoslaviji nisu zaustavili Evropljani 1995. godine. Danas u Evropi imamo ono što je tada bilo nezamislivo: otvoreno fašističke stranke u vladama EU. Događaji u Bosni su znak upozorenja za cijelu Evropu. Ovo što se danas događa u Bosni i vama će se dogoditi, proročanski je kazala Jasmila Žbanić u intervjuu za njemački “Die Welt”.

Nije potvrđeno da su ove njene riječi pročitali oni u Evropi koji odlučuju i o evropskoj, ali i o sudbini BiH. Varhelji i ostali iz njegove kratkovide populističke družine sigurno nisu niti ih to što govori Žbanić uopće zanima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.