OFANZIVA

Šta stoji iza inicijative ključnih sila prema BiH: Na Zapadu opet imamo prijatelje

U zapadnim državama na vlast su došle snage koje imaju blagonaklon odnos prema BiH. Novo ozbiljno upozorenje Cholleta Dodiku

Čolet i Dodik. Arhiv

Piše: Danijal Hadžović

19.12.2021

Derek Chollet, savjetnik američkog državnog sekretara Entonija Blinkena (Antony), telefonski je razgovarao s članom Predsjedništva BiH i liderom SNSD-a Miloradom Dodikom, poslavši mu jasnu poruku šta može očekivati ako nastavi s provođenjem svoga plana.

Kazao je da je Dodiku poručio da su neprihvatljivi koraci vladajuće koalicije RS da podriva institucije BiH.


Nema popuštanja

- Korupcija i antidejtonsko djelovanje imat će posljedice. Mora doći do povratka dijalogu unutar institucija BiH - naglasio je Chollet.

Istog dana Njemačka je, putem svog ministarstva vanjskih poslova i ministrice Analene Berbok (Annalena Baerbock), pokrenula aktivnosti za uvođenje sankcija Miloradu Dodiku i vlasti u RS.

Iako su specijalni američki izaslanik za izbornu reformu Metju Palmer (Matthew) i direktorica pri Evropskoj službi za vanjske poslove Angelina Ajhorst (Eichhorst) u srijedu najavili da obustavljaju pregovore o promjeni Izbornog zakona, ovo svakako ne treba shvatiti čak ni kao najavu mogućeg zahlađenja zapadnih sila prema našoj zemlji.

Naime, inicijativa kojoj posljednjih mjeseci svjedočimo višeslojna je, pri čemu su pregovori o promjeni Izbornog zakona samo jedan segment tog angažmana. Intencija postizanja dogovora o Izbornom zakonu jeste prije svega sređivanje odnosa u Federaciji BiH i otklanjanje političkog sukoba između Bošnjaka i Hrvata, kako bi ovaj entitet u punom kapacitetu postao funkcionalan te oslabilo ili razbilo Dodikovo savezništvo s Draganom Čovićem.

Zamrzavanje pregovora po ovom pitanju zbog nemogućnosti postizanja dogovora ne znači da će ovo pitanje ostati neriješeno ili da će zapadne sile u našoj zemlji zanemariti ostale aktivnosti.


BiH u fokusu

Američka administracija najavila je bespoštedni obračun s korupcijom u regionu, što je kao prioritet jasno isticao i američki specijalni izaslanik za zapadni Balkan Gabrijel Eskobar (Gabriel Escobar). Objavljuju se imena osoba koje su zbog korupcije dospjele na američku crnu listu, a izvjesno je da toga neće biti pošteđeni ni mnogi domaći politički funkcioneri te njihovi saradnici i finansijeri.

Također, nakon promjene vlasti može se očekivati potpuno drugačija politika Njemačke prema Bosni i Hercegovini. Stranke nove vladajuće njemačke koalicije, prije svega liberalni FDP i Zeleni, zauzimaju mnogo oštriji stav prema Rusiji nego što je bio slučaj s CDU-om, a potezi nove ministrice vanjskih poslova Berbok jasno najavljuju mnogo oštriji pristup separatističkim politikama Milorada Dodika.

Sve u svemu, BiH je ponovo u fokusu svjetske politike, a na američkoj i evropskoj sceni došlo je do jačanja onih snaga koje su naklonjene našoj zemlji, ali i mnogo manje tolerantne prema ruskoj politici i njenim saveznicima. Prilika koju probosanske snage ne smiju propustiti.


Njemačke sankcije

Portparol njemačkog ministarstva vanjskih poslova Kristofer Burger (Christofer) govorio je jučer o planovima njemačke diplomatije i ministrice Analene Berbok kada je riječ o eventualnom uvođenju sankcija za Milorada Dodika i vlasti u RS zbog secesionističkih aktivnosti.

Berbok je nakon sastanka rekla da EU mora poslati jasan signal protiv pokušaja secesije te da se osigura da destruktivna politika Dodika i RS ne prođe bez posljedica.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.