KOMESAR EU ZA PROŠIRENJE

Nakon sastanaka u Mostaru Varhelji okončao dvodnevnu posjetu BiH

U Gradskoj vijećnici bio i šef Delegacije EU u BiH, Johan Satler

Piše: M. Smajkić

25.11.2021

Varhelji danas u Mostaru - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Oliver Varhelji (Varhelyi), komesar za proširenje EU, današnjim sastancima u Mostaru okončao je svoju dvodnevnu posjetu BiH.

Varhelji se, podsjetimo, u Mostaru, najprije susreo s liderom HDZ-a BiH i predsjedavajućim Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, Draganom Čovićem.

Iz HDZ-a BiH je saopćeno da se na sastanku razgovaralo o evropskom putu Bosne i Hercegovine i ispunjavanju 14 ključnih prioriteta, aktuelnoj političkoj situaciji i izmjenama Izbornog zakona, ali i o socio-ekonomskom oporavku.

Izborni zakon

Čović je, rečeno je, povjerenika EU upoznao s trenutnom političkom situacijom, posebno naglašavajući izmjene Izbornog zakona BiH kao visoki prioritet. Kazao je kako je nužno dovršiti proces do kraja neizborne 2021. godine, unutar kojeg je potrebno osigurati potpunu jednakost konstitutivnih naroda u pravima i političkom predstavljanju, kao i implementirati načela jednakosti i nediskriminacije.

Također, naveli su kako je Čović kazao kako rješenja koja su ponudili hrvatski predstavnici implementiraju i presude Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH. Istaknuo je važnim ozbiljno i održivo napredovanje na putu prema kandidatskom statusu i članstvu u Evropskoj uniji te osobito naglasio važnost žurne stabilizacije političkog dijaloga.

Evropski put BiH nema alternativu

- Evropski put Bosne i Hercegovine nema alternativu. U potpunosti smo predani ostvarenju tog cilja - istaknuo je prilikom razgovora Čović, naglašavajući kako su daljnji iskoraci na tom putu prijeko važni i potrebni.

Nakon toga, Varhelji je u Gradskoj vijećnici održao sastanak s gradonačelnikom Marijom Kordićem i predsjednikom Gradskog vijeća, Salemom Marićem.

Ovom sastanku, koji je potpuno bio zatvoren za javnost, prisustvovao je i šef Delegacije EU u BiH, Johan Satler (Johann Sattler).

Iako je bilo predviđeno da Kordić i Marić s visokim gostom obiđu staru gradsku jezgru, ipak, Varhelji je odmah nakon ovog sastanka napustio Mostar.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.