ODRŽANA SJEDNICA

Komisija za sigurnost Parlamenta FBiH traži od Šmita da iskoristi bonske ovlasti

Pozvali EUFOR-a i NATO-a da postupe u skladu sa rezolucijom Ujedinjenih nacija 1575 iz 2004. godine

Sjednica Komisije za sigurnost Predstavničkog doma Parlamenta FBiH. Avaz

Piše: E. H.

26.10.2021

Komisija za sigurnost Predstavničkog doma Parlamenta FBiH održala je za danas najavljenu sjednicu.

Obzirom da smo opredjeljeni za očuvanju mira, stabilnosti, teritorijalnog integriteta, nezavisnosti i suvereniteta Bosne i Hercegovine, Komisija za sigurnost Predstavničkog Doma Parlamenta FBiH na svojoj sjednici 26. oktobra 2021. godine donijela je zaključke koje predlaže da Predstavnički dom Parlamenta FBiH na svojoj sjednici usvoji:


Traži se konkretno djelovanje Tužilaštva Bosne i Hercegovine

- U skladu sa važećim Krivičnim zakonom BiH Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH traži konkretno djelovanje Tužilaštva Bosne i Hercegovine koje ima i obavezu i odgovornost djelovati u ovoj i sličnim situacijama. Građani Bosne i Hercegovine od pravosudnih institucija u BiH očekuju efikasnije i efektivnije procesuiranje svih krivičnih djela, a posebno onih koja ugrožavaju postojeći ustavno-pravni poredak u našoj zemlji.

- Obzirom da su posljednjim aktivnostima političkih predstavnika iz bosansko-hercegovačkog entiteta RS dovedeni u pitanje i mir i stabilnost u našoj zemlji, Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom, njegovim Anexom X i Rezolucijom 1144 Vijeća sigurnosti UN-a traži od Visokog predstavnika primjenu Bonskih ovlaštenja koje su mu na raspolaganju, a u svrhu osiguravanja mira, stabilnosti i neometanog funkcionisanja institucija Bosne i Hercegovine. Očekujemo od Visokog predstavnika u BiH da kroz neposrednu intervenciju otkloni i poništi sve donešene odluke za koje, kao vrhovni tumač Daytonskog mirovnog sporazuma, a samim tim i Ustava Bosne i Hercegovine, ustanovi da su u suprotnosti sa Ustavom i važećim zakonima u našoj zemlji.


Snage EUFOR-a i NATO-a

- Predstavnički dom Parlamenta FBiH poziva snage EUFOR-a i NATO-a da, u slučaju ugrožavanja sigurnosti građana u Bosni i Hercegovini izazvanih najavljenim protuustavnim djelovanjem zvaničnika i institucija bosansko-hercegovačkog entiteta RS, postupe u skladu sa rezolucijom Ujedinjenih nacija 1575 iz 2004. godine.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.