PODGORICA

Đukanović s Komšićem i Džaferovićem: Pojedinačni incidenti ne mogu dovesti u pitanje odnose dvije zemlje

Vrlo nam je važno da u Crna Gora nema dilema oko NATO-a jer dileme oko NATO-a otvaraju masu stvari, rekao Komšić

Sa sastanka: Potvrda odnosa je potpisani međudržavni sporazum o granici. Antena M

A. J. / Antena M

4.6.2021

Članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović razgovarali su danas u Vili Gorica s predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem koji je kazao da je to bila prilika da se napravi kratak rezime međudržavnih odnosa.


- Odnosi nisu samo od koristi našim građanima i državama već i regionu. U našim odnosima je sve čisto i u stanju smo da govorimo o svemu i iz prošlosti bez ikakvih kompleksa i prikrivanja kao i o našim zajedničkim interesima u budućnosti. Potvrda naših odnosa je potpisani međudržavni sporazum o granici. Razgovor smo fokusirali na temu evropskih i euroatlantskih ciljeva. Prenio sam naše uvjerenje da ne samo Crnoj Gori već i svim zemljama regiona mora pripadati EU budućnost - kazao je Đukanović.

Apsolutno smo uvjereni da uprkos svim izazovima, uprkos lažnim alternativama moramo biti istrajni da nastavimo putem EU integracije, dodao je Đukanović.


- Želimo da svi naši susjedi ostvare svoje ciljeve. Mislimo da će region biti kvalitetnije stabilan ukoliko budemo svi zajedno išli ka tom cilju. Pokazali smo spremnost da svoja iskustva podijelimo - kazao je predsjednik Crne Gore.

Kada su bilateralna pitanja posrijedi, kaže da su razgovarali o infrastrukturnim projektima koji se tiču dvije države, Jadronsko-jonskoj autocesti i gasovodu.

- Očigledno da je jedan trenutni zastoj u politici proširenja ali dok ne dođe do konsolidacije u samoj Uniji, ono što sigurno možemo raditi je kvalitetnije infrastrukturno povezivanje. Saglasni smo da ima puno prostora za dalju saradnju i na polju ekonomije. Naš je utisak da kroz ovakve susrete možemo jako pomoći jedni drugima - naveo je Đukanović.


Komšić kazao da je bitno da sistem vrijednosti koji se gaji u Crnoj Gori bude nešto oko čega se apsolutno slažemo. Antena M

Željko Komšić istakao je da se nastavljaju prijateljski odnosi.


- Bilo nam je bitno, s obzirom na to da su održani izbori i promijenjena vlast, da čujemo ono što smo čuli od premijera da to ne znači nikakvu promjenu odnosa. Vrlo nam je važno da u Crna Gora nema dilema oko NATO-a jer dileme oko NATO-a otvaraju masu stvari, ne samo u odnosima sa BiH nego i šire.


Bitno nam je da sistem vrijednosti koji se gaji u Crnoj Gori bude nešto oko čega se apsolutno slažemo a to je da naše društvo bude društvo poštovanja osnovnih ljudskih prava u kojima ima mjesta za sve ljude - rekao je Komšić.


Naveo je da će otići vrlo zadovoljan sa svim što je čuo, vidio i doživio.


- Nastavljaju se prijateljski odnosi. Priča o komunikacijskoj povezanosti je nešto što je životni interes građana naše zemlje. Pitanje HE Buk-Bijela je takođe pitanje oko kojeg treba da razgovaramo. Postoji pitanje rješavanja Bilećkog jezera, pitanje naknada za potopljeno zemljište, ali to su stvari koje neće uticati na naše odnose u bilo kom smislu na loš način - kazao je Komšić.


Džaferović je istakao da je evropski put regiona u zastoju, da misli da je budućnost cijelog regiona u EU, te da bi Unija trebalo da se pozabavi da sve države zapadnog Balkana što prije postanu njene članice.


- Posjeta je uslijedila nakon neprijatne situacije u koju smo dovedeni vetom u Predsjedništvu BiH kada je u pitanju naš poziv da Đukanović dođe u BiH i žao mi je sto smo došli u takvu situaciju.


Jedva sam čekao da pandemija malaksa i da dođem u Crnu Goru. Razgovarali smo o stanju i odnosima između naših država, principima na kojim treba da budu rješavanja pitanja u regionu - naveo je Džaferović.




Dodao je da je stabilna Crna Gora interes BiH.


- Došlo je do promjene vlasti ali strateška opredjeljenja Crne Gore su ciljevi koji su ostali. Crna Gora podržava demokratsku BiH i njen evropski i NATO put kao i ravnopravnost svih naroda i građana bez obzira u kojem dijelu BiH živjeli.


Živimo u regionu zapadnog Balkana gdje države nisu riješile sva otvorena pitanja. Treba da rješavamo otvorena pitanja sa svim drugim državama regiona. Naše odnose gradimo na principima istine i pravde. Prošlost ne možemo promijeniti a ne možemo ni zaboraviti. Treba se odnositi prema tome na civilizovan način - naveo je Džaferović.


Đukanović je poručio da su odnosi Crne Gore i BiH prijateljski.


- Onaj ko na bilo koji način dovodi u pitanje prijateljske odnose ponaša se neodgovorno i ispisuje stranicu svoje odgovornosti za poremećaj odnosa. Ovo je prilika nakon smiraja kovida da se nađemo i kroz ovaj susret potvrdimo našu namjeru da dalje doprinosimo unapređenju prijateljstva. Ti pojedinačni incidenti ne mogu dovesti u pitanje te odnose.


Kada je u pitanju odnos Crne Gore i Srbije ja sam nailazio na nerazumijevanje mojih stavova u Beogradu. To me nije pokolebalo. Ja sam neko ko je bio akter politike i devedesetih godina, to mi prestavlja sa jedne strane opterećenje ali i iskustvo da ne napravim greške koje su se tada činile. Meni odnos Srbije prema Crnoj Gori neodoljivo liči na odnos Srbije prema susjednim državama devedesetih godina pod plaštom odbrane prava srpskog naroda - naveo je Đukanović.


Kazao je da se nada da ćemo uz pomoć odgovornijih politika naših saveznika uspjeti da spriječimo da destrukcija ne dobije na zamahu i da se ne ponove najtragičnije greške koje su se dešavale.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.