PRENOSIMO

Nakaš: Ne vjerujem Federalnoj vladi da će nabaviti vakcine sve dok ih ne vidim na aerodromu

Bakir Nakaš. Avaz

N1

7.4.2021

U bivšoj Jugoslaviji 1971. imunizirano je 18 milion građana za mjesec zbog pandemije variola vere. Da je situacija slična sadašnjoj, da je ova vlast bila u Jugoslavija, mislim da bi se epidemija variola vere proširila tako da bi cijela država bila karantin nekoliko godina, kazao je večeras za N1 doktor Bakir Nakaš.

Na pitanje da li vjeruje u najave Federalne vlade da će nabaviti dva puta po 250.000 vakcina, Nakaš odgovara:

- Vjerovat ću kad ih nabave. Dok vakcine ne vidim na aerodromu, ne vjerujem im.

Izjavio je da preferira one vakcine koje su raspoložive.

- Preferiram onu koja je raspoloživa. Što znači da se trebalo voditi logikom da su najbolje vakcine koje su bile raspoložive, koje su se mogle lakše nabaviti. Vjerovatno su odgovorni imali i opterećenje da li će neke vakcine priznati Evropska unija, ali nije se trebalo voditi računa da li su “istočne” ili “zapadne”, da li je moderna nano tehnologija proizvodnje ili klasična - rekao je Nakaš.

Istakao je i da se nije vakcinisao.

- Pokušao sam se preko Zavoda prijavit pet ili šest puta i nikad nisam dobio SMS poruku. Tako da nisam siguran da li sam se prijavio. Vjerujem da sam u prioritetnoj skupini kada bi krenula masovna vakcinacija - rekao je Nakaš.

Domaći političari tajno išli na vakcinaciju u Srbiju?

- Nisam ni razmišljao da odem. Mene su prijatelji zvali u Sandžak ili Beograd. Nisam imao tu želju. Smatram ako stanovništvo ne može dobiti vakcinu zašto bih ja bio taj koji je prioritet u odnosu na druge ljude - rekao je.

Srbija je ispala dobrotvor u odnosu na druge zemlje. Tome su doprinijeli naši političari koji nisu nabavili vakcine, a otišli su tako da se imunizuju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.