REAKCIJA UDRUŽENJA

Žrtve i svjedoci genocida: Leposaviću, izvinite se ili pokrećemo sudski postupak

Svako ko negira genocid počinjen u Srebrenici u julu 1995. godine završit će na smetljištu historije, poručuju

Brojne osude stižu na izjavu Vladimira Leposavića. Agencije

A. K.

30.3.2021

Izjava ministra pravde i ljudskih i manjinskih prava Crne Gore Vladimira Leposavića da je spreman da prizna da se u Srebrenici desio genocid, ako se to "nedvosmisleno utvrdi", izazvala je burne reakcije javnosti širom regiona.

Iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida kažu da će svako ko negira genocid završiti na smetljištu historije. 

- Svako ko negira genocid počinjen u Srebrenici u julu 1995. godine završit će na smetljištu historije. Genocid u Srebrenici je dokazan kroz niz sudskih presuda u kojima je više od 70 eminentnih, iskusnih međunarodnih sudija na osnovu dokaza potvrdilo da je u Srebrenici počinjen genocid - poručuju.

Dodaju da za genocid u Srebrenici, počinjen nad Bošnjacima, zna cijela planeta od SAD, Japana, Australije.

 - Brojni naučnici, studenti svake godine dolaze kod nas ne da bi saznali, već da svoje znanje prošire živim svjedočenjima. Vama Leposaviću preporučujemo da prestanete sa vrijeđanjem i tražimo od Vas izvinjenje svima majkama koje su izgubile svoje najmilije u genocidu jula 1995. godine, u protivnom ćemo biti prisiljeni pokrenuti sudski postupak protiv Vas u svim zemljama EU koje su zakonom regulisale zabranu negiranja genocida - zaključili su iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.