RAZGOVOR ZA "AVAZ"

Švedska šefica diplomatije An Linde: Treba smanjiti političke tenzije u BiH

Važno je, naravno, da se svi izbori u cijeloj zemlji održe na način koji doprinosi jedinstvu i saradnji, kazala Linde

Linde: Promovirati pomirenje i napredak ka EU. anadolija

Piše: A. BAJRAMOVIĆ

7.10.2020

Potrebno je smanjiti političke tenzije i promovirati pomirenje, izjavila je u ekskluzivnom razgovoru za “Avaz” An Linde (Ann), švedska ministrica vanjskih poslova, koja se nalazi u posjeti našoj državi.

- Pozdravljamo napredak postignut na putu ka Evropskoj uniji. Preostaje još mnogo napornog rada na tom putu. Nekoliko prioriteta zahtijeva hitnu akciju, od reforme pravosuđa, do upravljanja migracijama - navela je ona.


Dobri odnosi

Kako ističe, govoreći o očekivanjima bh. vlasti da se to desi već naredne godine, da bi Bosna i Hercegovina postala zemlja kandidat za članstvo u EU, mora se postići značajan napredak u svih 14 ključnih prioriteta koje je Komisija utvrdila.

- Veoma sam zadovoljna što sam ovdje. Odnosi između naših zemalja i naših naroda su snažni na mnogo različitih polja. Bosanska dijaspora u Švedskoj dobro je integrirana i dala je snažan doprinos u mnogim sektorima švedskog društva. Također, drago mi što se moja posjeta poklapa s prezentacijom redovnog paketa proširenja i ekonomskog i investicionog plana za zapadni Balkan - ističe Linde.

Podsjetila je da je Švedska jedan od glavnih donatora Bosni i Hercegovini.

- Reforme koje podržavamo pomažu u stvaranju pravih uvjeta da ova zemlja jednog dana postane zemlja kandidat. Ali već sada ove reforme pomažu u izgradnji bolje države za sve. Pozdravljam zajedničku opredijeljenost koju je političko rukovodstvo u Bosni i Hercegovini izrazilo na putu evropskih integracija. Nadalje, pozdravljam napredak postignut u posljednjih mjesec - ponajviše sporazum o održavanju izbora u Mostaru prvi put u 12 godina. Važno je, naravno, da se svi izbori u cijeloj zemlji održe na način koji doprinosi jedinstvu i saradnji - dodaje ona. 

Nova strategija

Švedska će ostati predan partner u reformskim naporima BiH, a, kako kaže Linde, cilj joj je usvojiti novu strategiju razvojne saradnje. Ona će obuhvatiti sve zemlje regije zapadnog Balkana i fokusirati se na ekonomski razvoj i integraciju s EU, ojačanu demokratiju i vladavinu zakona, kao i na bolje okruženje i klimu.

- Imali smo dobre sastanke, na kojima smo razgovarali o našim snažnim bilateralnim odnosima, reformama EU i drugim događajima u zemlji i regionu. Također smo razgovarali o tome kako se naša saradnja može dalje ojačati i na drugim poljima. Naročito u području vladavine prava, uključujući i našu saradnju i sposobnost za borbu protiv organiziranog kriminala - dodala je.

Borba protiv koronavirusa

- Razgovarali smo i o potrebi zajedničkog rada na izgradnji boljih, zelenijih i ravnopravnijih spolova da bi se ublažili efekti pandemije koronavirusa. Švedska se raduje bilateralnoj saradnji s BiH i regionom i u okviru EU da bi to postigla. Ekonomski i investicioni plan EU za zapadni Balkan za podršku dugoročnom oporavku zapadnog Balkana bit će dio toga - poručuje Linde.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.