SJEDNICA DOMA NARODA

Miletić: Što više slušam kolege sve više se osjećam kao osoba sa posebnim potrebama

Delegatkinja Dušanka Majkić (SNSD) pojasnila je da je Komisija usvojila šest amandmana

Sjednica Doma naroda Parlamenta BiH. M. Kadrić

Piše: E. Halimić / Avaz.ba

21.7.2020

Peta hitna sjednica Doma naroda Parlamenta BiH počela je u Sarajevu, a dnevnim redom je je predviđeno da se delegati izjasne o Prijedlogu zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu u drugom čitanju.

Također delegati će se izjasniti i o izvještaju Komisije za finansije i budžet Doma naroda na kojoj su usvojeni i amandmani na predloženi tekst državnog budžeta.

Delegatkinja Dušanka Majkić (SNSD) pojasnila je da je Komisija usvojila šest amandmana.

- Amandmani se dotiču dvije stvari, prva je budžetska rezerva, a druga su sredstva koja su uzeta Parlamentu BiH. Niko nije oštećen. To što nije prošao amandman koji je dostavio Predstavnički dom ne znači da je gotovo. Savjet ministara BiH donosi odluku o upotrebi tekuće rezerve i tu niko ne gubi. Savjet može odrediti da se za USK izdvoji i više novca. Druga stavka se odnosi na umanjenje sredstava Parlamentarnoj skupštini – pojasnila je Majkić.

Dodala je da očekuje da će Dom naroda podržati amandmane, te da će se formirati komisija za usaglašavanje, kako bi na sljedećoj sjednici imali usvojen budžet.


Sjednica Doma naroda Parlamenta BiH. M. Kadrić

Delegat Asim Sarajlić (SDA) kazao je da Poslovnik predviđa da pojedinci mogu naknadno, a nakon sjednice predlagati amandmane.  

- Da li glasamo o izvještaju Komisije, pa onda o budžetu ili amandmanima. Koja je konačna procedura – upitao je Sarajlić.

Predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH pojasnio je da se glasa o budžetu, a budući da je izvještaj Komisije pozitivan onda amandmani koji su predloženi i prihvaćeni postali su sastavni dio budžeta.

Delegat Denis Bećirović (SDP) kazao je da je prekršen Poslovnik Doma naroda Parlamenta BiH.

Delegat Bariša Čolak (HDZ) kazao je da se zna šta su konačne odluke donesene na Komisijama.

- Mi se ne trebamo izjašnjavati o onom što je postalo sastavni dio budžeta. To se nikad nije desilo – istakao je Čolak.

Delegat Zlatko Miletić (Nezavisni delegat) poručio je da što više sluša kolege tako se više osjeća kao osoba sa posebnim potrebama.

Sjednica Doma naroda Parlamenta BiH. M. Kadrić

Delegat Asim Sarajlić (SDA) predložio je zaključak da Vijeće ministara BiH donese odluku kojom se osiguravaju sredstva za provođenje lokalnih izbora.

- Očito je da danas mi nećemo imati usvojen budžet u istom tekstu kao i Predstavnički dom. Stoga Vijeće ministara treba da donese odluku i molim ministre da je sutra na sjednici podrže - poručio je Sarajlić.

Potpredsjednik Doma naroda Bakir Izetbegović (SDA) kazao je da ovakvo tumačenje zaključaka Komisije, delegate tjera da se obori kompletan budžet.

- Amandmani nisu dobri i mi bi se trebali izjašnjavati o zaključcima Komisije. Predlažem da glasamo o izvještaju Komisije, ako to ne bude onda nas se forsira da oborimo budžet - istakao je Izetbegović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.