BOSANSKI NOVI

Košarac: Opredijeljeni smo da onemogućimo otvaranje odlagališta na Trgovskoj gori

Priča o Trgovskoj gori datira od 1999. godine, kada je Republika Hrvatska donijela svoj prostorni plan, rekao Drljača

Piše: G. Kaurin / Avaz.ba

17.6.2020

Košarac: Doći do željenog rješenja. G. Kaurin

Načelnik općine Bosanski Novi Miroslav Drljača rekao je da su na današnjem sastanku s ministrom vanjskih poslova BiH Stašom Košarcem informirani o novim detaljima vezanim za odlagalište nuklearnog otpada na Trgovskoj gori.

- Po prvi put Bosna i Hercegovina donosi program, odnosno jednu vrstu plana, jer je činjenica da sve dosadašnje aktivnosti koje su se događale na nivou naše opštine, Republike Srpske ili na nivou BiH su bile više-manje deklarativnog karaktera. Govorili smo šta nećemo i ne želimo, ali nikada nismo definisali pravac djelovanja. Sada imamo jedan ozbiljan plan i način kako da dođemo do kvalitetnog rezultata, a svi mi, na svim nivoima moramo uložiti maksimalne napore – rekao je Drljača.

On je istakao da je hrvatska strana u prednosti u cjelokupnoj priči zato što već duže  planira skladištenje otpada na Trgovskoj gori.

- Priča o Trgovskoj gori datira od 1999. godine, kada je Republika Hrvatska donijela svoj prostorni plan. Oni rade na rješavanju ovog projekta, donijeli su čitav niz pravnih dokumenata, kako u Saboru, tako i u drugim institucijama koje regulišu ovu oblast. BiH je sve vrijeme kaskala i kasnila sa adekvatnim odgovorom. Hrvatska tvrdi da je sve bezbjedna priča, međutim, mi smo svjesni da to nije tačno. Želimo da se ova lokacija promijeni, da ne bude u slivu rijeke Une, te da nije u našem komšiluku -  istakao je Drljača.

Predstavnik općine Bosanska Dubica Darijan Babić također je naglasio da su lokalne uprave ograničene u svojim kapacitetima u svakom pogledu, te je naveo da je stanovnicima općina u slivu rijeke Une bitno da imaju podršku nadležnih institucija sa nivoa BiH.


Drljača: BiH je kasnila s odgovorom. G. Kaurin

Košarac je rekao da je po preuzimanju ministarske funkcije na tom mjestu zatekao samo par papira te da mu je žao što aktivnost ovog ministarstva nije bila na zavidnom nivou u proteklom periodu.

- Istina je da je postojala Radna grupa sa predsjedavajućom entitetskom ministricom iz RS Srebrenkom Golić koja je zajedno sa partnerima iz FBiH i predstavnicima lokalnih zajednica pokušavala da nametne to pitanje u komunikaciji sa hrvatskim predstavnicima. Kao odgovor su dobili da nemaju zvanične stavove institucija BiH i iz tog razloga smo se opredijelili da se sačini Koordinaciono tijelo na nivou BiH koga čine  ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa i dva entiteska ministra i direktor Agencije za nuklearnu bezbjednost BiH. Imamo vrlo jasan plan da formiramo ekspertni tim, a prije dva dana smo dostavili na Savjet ministara prijedlog sastava ekspertnog tima, koga su predložili entitetski ministri - rekao je Košarac.

Formiranje tima

Kazao je da očekuje da će u narednim danima doći do formiranja tog tima, tako da će u sljedećih 15 dana biti formiran i pravni i ekspertski tim. Ističe da ohrabruje činjenica da je Predsjedništvo BiH na prijedlog člana Milorada Dodika donijelo konkretne zaključke po pitanju postupanja svih institucija u BiH u vezi Trgovske gore.

Dodao je da su svi opredijeljeni da onemoguće otvaranje takvog odlagališta nuklearnog otpada, s obzirom na činjenicu da se treba voditi računa o zdravlju stanovništva, jer u 13 općina i u RS i u FBiH, a to je oko 250.000 ljudi, kao i o zaštiti životne sredine.

- Veoma je važno razvijati dobrosusjedske odnose sa Hrvatskom, ali je važno koristiti i sva prava koja ima BiH potpisujući međunarodne ugovore i konvencije - rekao je Košarac.

Kontaktirati Brisel

Košarac je naveo da će se tražiti od ekspertnih timova da na temelju svih naučno-istraživačkih činjenica dođu do argumentacije i da se to koristi u razgovorima sa hrvatskom stranom. Kontaktirat će se i Brisel, a već je tražena pomoć da se apelira da Hrvatska adekvatno postupi sa rješavanjem ovog pitanja.

Košarac je istakao da će se zajedničkim naporima svih institucija sigurno doći do željenog rješenja i da se neće odustati od pitanja Trgovske gore.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.