ZAHTJEVI

SDA poziva Sud i Tužilaštvo BiH da odmah puste Novalića na slobodu

Posljedice političke instrumentalizacije mogu biti pogubne za funkcioniranje Federacije BiH i za sve njene građane, navode iz SDA

SDA podržava borbu institucija BiH protiv korupcije. Avaz

Avaz.ba

30.5.2020

Povodom zadržavanja premijera Federacije Fadila Novalića u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) i Tužilaštvu BiH, danas je vanredno zasjedao Kolegij SDA.

- Ponovo naglašavamo da SDA podržava borbu institucija BiH protiv korupcije. Međutim, sasvim je očigledno da je postupak protiv premijera Federacije Fadila Novalića politički motiviran - saopćeno je iz SDA.

Kolegij SDA poziva SIPA-u, Tužilaštvo BiH i Sud BiH da postupaju odgovorno i isključivo na osnovu Ustava i zakona, "jer posljedice političke instrumentalizacije mogu biti pogubne za funkcioniranje Federacije BiH i za sve njene građane".

- Pozivamo ove institucije da se premijer Federacije Fadil Novalić odmah pusti na slobodu i da mu se omogući normalno obavljanje premijerske dužnosti - poručuju iz SDA.

Osim, Novaliuća u aferi "Respriatori" osumnjičeni su i suspendirani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak te vlasnik firme "Srebrena malina" Fikret Hodžić.

Novalić je tokom ispitavanja negirao optužbe koje mu tužioci stavljaju na teret.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.