APSURDI

Odgađa se pomoć MMF-a za BiH: 330 miliona eura na čekanju

Iznos od 165 miliona eura udvostručen

MMF: Sve je do vlasti u BiH. Agencije

Piše: A. Tiro / Avaz.ba

10.4.2020

Bosna i Hercegovina je u opasnosti da izgubi novi aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF). Kao novi razlog za moguću krizu navodi se činjenica da se vlasti u Federaciji BiH ne mogu dogovoriti o raspodjeli novca. 

Inače, kako smo ranije objavili, za aranžman s MMF-om je potrebna saglasnost svih nivoa vlasti u BiH, s obzirom na to da pismo namjere trebaju potpisati entitetski premijeri Fadil Novalić i Radovan Višković te predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija.

Pismo namjere

Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda je u izjavi za "Avaz" kazao da ne želi komentirati potencijalni aranžman s MMF-om dok se o svemu ne izjasni Fiskalno vijeće BiH. 

- Zato sam prekjučer uputio zahtjev predsjedavajućem za održavanje sjednice ovog vijeća o temi pisma namjere s MMF-om - kazao je Bevanda.

Endrju Džuel (Andrew Jewell), rezidentni predstavnik MMF-a u Sarajevu, kazao je za "Dnevni avaz" da vlasti u BiH moraju što prije postići dogovor oko raspodjele 330 miliona eura da bi pomoć namijenjena borbi protiv koronavirusa što prije stigla. 

Džuel: Sve vrlo nesigurno. Agencije

Upozorava da bi, ukoliko ne dođe do brzog dogovora entiteta u BiH, pomoć mogla biti odgođena.

- Iznos koji će MMF dati BiH je 330 miliona eura, a ne 165. Izvršni odbor je odobrio da se poveća postotak, tako da je kvota, umjesto 50 posto, povećana na 100 posto. U tom slučaju, maksimalan iznos je 330 miliona eura - rekao nam je Džuel.

Jedina opasnost

Džuel nam je pojasnio da je sada jedina opasnost to što bi pomoć koju je MMF dao BiH mogla biti odgođena. 

- Ne mogu vam dati precizan broj, ali ovaj zahtjev mora odobriti Izvršni odbor MMF-a i sastanak je planiran za 14. april, dakle idućeg utorka. Sve su prilike da ćemo odgoditi taj sastanak ako se vlasti ne dogovore kako raspodijeliti novac - pojašnjava Džuel.

Naglašava da Izvršni odbor MMF-a razmatra trenutno mnogo zahtjeva za pomoć, skoro 90.

- Možete zamisliti koliko je zgusnut raspored i ne znam kada ćemo moći, ukoliko ne dođe do dogovora, staviti na sto opet zahtjev Bosne i Hercegovine. Moglo bi se desiti da BiH završi skroz na kraju te liste. Jedino ako bi nastao problem s određenom zemljom, onda bi tek BiH mogla uskočiti umjesto nje. Sve je vrlo nesigurno, ali jasno je da će, ako se vlasti ne dogovore, pomoć MMF-a biti odgođena - potcrtava Džuel.

Interna stvar

Rezidentni predstavnik MMF-a u BiH naglašava da bi novac, ukoliko bi i došlo do dogovora, našoj zemlji bio na raspolaganju do kraja ovog mjeseca.

- Sastanak bi se mogao održati u naredni utorak, novac bi mogao stići već naredne sedmice, čak i prije kraja mjeseca. Želim, također, istaći da MMF insistira sve vrijeme da se mora naći način podjele novca između entiteta. Znam da gospodin Bevanda insistira da dođe do dogovora i u FBiH, među kantonima. To je interna stvar, samo tražimo dogovor o podjeli sredstava između FBiH i RS. Šta će se kasnije dešavati u FBiH, nije naša stvar - izričit je Džuel.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.