REAKCIJE

Radončić: BiH maksimalno odgovorna u humanitarnom smislu

Ilegalni migranti nisu došli u BiH da žive nego su krenuli ka zemljama zapadne Evrope

Fahrudin Radončić. Avaz

Srna

27.3.2020

Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić istaknuo je da je BiH u humanitarnom smislu maksimalno odgovorna po pitanju migrantske krize te je poručio ljudima koji se brinu o statusu ilegalnih migranata, da izvrše pritisak na vlade evropskih zemalja da ih one prime.

- Imam besplatan savjet za sve ljude koji se brinu o statusu ilegalnih migranata - da izvrše pritisak na vlade evropskih zemalja da one same prime migrante i tako nam pokažu da su mnogo solidarniji - rekao je Radončić za Srnu komentirajući pisanje britanskog "Guardiana" o odnosu BiH prema migrantima.



Radončić je napomenuo da ilegalni migranti nisu došli u BiH da žive nego su krenuli ka zemljama zapadne Evrope.  

Britanski "Guardian" piše o dvije krize koje su pogodile BiH, migrantima i koronavirusu, navodeći kako je strah od zaraze doveo do preduzimanja hitnih mjera i premještanja tih ljudi u šatore u udaljeni kamp "Lipa", koji ne garantira siguran život.

Ovaj list je, kako se navodi, imao uvid u dokument u kojem su iz Civilne zaštite grada Bihaća zahtijevali takvu odluku kako bi se spriječilo širenje zaraze koronavirusom.

U tekstu se dodaje da je uspostavljanje kampa "Lipa" u selu koje je udaljeno skoro 25 kilometara od Hrvatske, počelo prije nekoliko dana i da je to izazvalo paniku među tražiocima azila i volonterima, koji se plaše da takva mjera neće garantirati nikakvu pomoć migrantima. 

Među glavnim problemima je, kako se navodi, zabrinutost da migranti neće imati pristup vodi, grijanju i struji, kao i bojazan da će takav potez, zapravo, samo dodatno pogoršati njihove životne uvjete.


Radončić: Ilegalni migranti nisu došli u BiH da žive. Avaz

Ovaj britanski list naveo je, između ostalog, da je odluka da se migranti premjeste u Lipu prouzrokovala prepirke u BiH, jer su se srpski povratnici u Federaciji BiH žalili da bi muslimanski migranti koji žive u novom šatorskom naselju blizu sela, mogli predstavljati opasnost po njihovu egzistenciju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.