SAVJETI

Ko i kada treba nositi zaštitnu masku

I Svjetska zdravstvena organizacija savjetuje upotrebu maski samo u specijalnim slučajevima - ako kašljete, imate problema s disanjem, groznicu ili kišete

Maske trebaju nositi svi oni koji imaju bilo kakve respiratorne probleme. Ilustracija

„Žena.rs“ / Avaz.ba

17.3.2020

Kome su maske u ovom trenutku zaista potrebne i treba li ih koristiti baš svako, na to je za portal Žena.rs odgovorio dr. Predrag Kon, epidemiolog i član ekspertnog tima za borbu protiv koronavirusa.

- Maske treba da nose svi oni koji imaju bilo kakve respiratorne probleme bez obzira da li su oni vezani za koronavirus ili neko drugo oboljenje. Zdrave osobe, bez simptoma infekcije, ne treba da ih nose na otvorenom tek tako. Preporučuju se samo kada ulazite u zatvorene prostore, poput prijevoza i zdravstvenih ustanova – kaže doktor Kon.

I Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) savjetuje upotrebu maski samo u specijalnim slučajevima - ako kašljete, imate problema sa disanjem, groznicu ili kišete. Tada, kažu, stavite masku na lice i odmah pozovite odgovornu medicinsku ustanovu.

- Ukoliko ove simptome nemate, nemojte nositi masku panično jer je tako uskraćujete nekome kome je ona zaista potrebna - poručuju stručnjaci WHO-a.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.