PRES-KONFERENCIJA

Džindić: Niti jedan rudnik ne smijemo ostaviti bez upravljačke strukture

Džindić tokom pres-konferencije. I. Kriještorac

Piše: I. K. / Avaz.ba

19.9.2019

Nermin Džindić, ministar rudarstva, energije i industrije, rekao je na današnjoj pres-konferenciji da je Vlada FBiH verificirala zapisnik od prošle sedmice, da se daje rok od 60 dana da ''Elektroprivreda'' sredi Rudnik mrkog uglja Zenica, odnosno sačini plan sanacije rudnika u kojem će, između ostalog, biti predloženo i zatvaranje pogona koji nisu profitabilni i ekonomski održivi.

Dodao je i da se treba uraditi kvalitetan prijedlog koji će bit usaglašen i s rudnicima i s rudarima.

- Niti jedan rudnik ne smijemo ostaviti bez upravljačke strukture - kazao je Džindić.

Kada je riječ o RMU Banovići istakao je da RMU nije ispoštovao zaključak Vlade sa 190. sjednice i nije sazvao Skupštinu ovog društva, što mu je bilo naloženo. 

- Rudnik će ostati bez Nadzornog odbora, to se ne smije dešavati. Mole se članovi Upravnog i Nadzornog odbora da provede odluke Vlade. Moram istaći i da smo dobili nekoliko dopisa iz Banovića da ne mijenjamo Nadzorni odbor i da ostavimo stari, ali Vlada FBiH će nastaviti da radi prema procedurama - kazao je Džindić.

Faksimil zaključka. Avaz

Vlada je primila k znanju informaciju o nepostupanju Nadzornog odbora privrednog društva RMU Banovići po zahtjevu Vlade FBiH kao ovlaštenog dioničara za hitno sazivanje vanredne sjednice Skupštine Privrednog društva RMU Banovići.

Premijer Vlade je ovlašten da ispred Vlade sazove sjednicu Skupštine 17. oktobra s istim dnevnim redom koji je Vlada FBiH već tražila.

Sekretar RMU Banovići je zadužen da osigura održavanje sjednice Skupštine. Ukoliko ne dođe do izvršenja ove odluke, Vlada će protiv sekretara poduzeti mjere za utvrđivanje lične odgovornosti za svu eventualnu štetu koja može nastati.

- Zadužuje se premijer FBiH da u ime Vlade FBiH poduzme sve aktivnosti na utvrđivanju odgovornosti predstavnika državnog kapitala u Nadzornom odboru Privrednog društva RMU Banovići Eminu Haračiću, predsjedniku i Rasimu Kovačeviću, ukoliko ne postupe po zahtjevu Vlade FBiH za hitno sazivanje vanredne sjednice - kazao je Džindić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.