Pripreme za Uskrs uglavnom su iste u svim krajevima Bosne i Hercegovine, ali Kreševo krije još jednu zanimljivu tradiciju, koja je jedinstvena i prepoznatljiva širom Evrope. Riječ je o potkivanju jaja.
Stjepan Biletić iz Kreševa jedan je od šestorice mještana koji se bavi ovim zanimljivim poslom. Jaja je počeo potkivati iz hobija, a kasnije je to preraslo u ljubav i dodatni izvor prihoda.
Postupak potkivanja jaja zahtijeva dosta spretnosti, pažljivosti, ali i smirenosti. Jaje se, kako objašnjava Stjepan, prvo mora probušiti i iz njega isprazniti sadržaj. Potom se izrađuje model potkovice, posebno prilagođen svakom jajetu te se pristupa izuzetno osjetljivom poslu bušenja i potkivanja. Stjepan kaže da se često desi da gotovo završi potkivanje, a onda preosjetljiva ljuska pukne kod zakivanja posljednjeg eksera.
Kaže da je u ovom gradu sve manje onih koji se žele time baviti, pa zanat polako izumire.
Pogledajte videoprilog.