SARAJEVO

Održana 27. godišnjica formiranja Odreda policije "Bosna"

Specijalna jedinica MUP-a RBiH

Piše: A. S.

5.4.2019

M. Tabaković

Specijalna jedinica MUP-a RBiH, Odred policije “Bosna”, danas obilježava 27. godišnjicu formiranja.

Tim povodom u Domu policije večeras je izveden performans, opisan kao "pomalo nezamislivi spoj umjetnosti i borbe za dostojanstvo", u kojem su učestvovali umjetnici i umjetnice Sarajeva, a režiju i koncept potpisuje Dino Mustafić. U video izjavama, najeminentniji građani i građanke prisjetili su se šta im je tokom opsade Sarajeva značila jedinica „Bosna“ i kakva ih sjećanja vežu za taj period.

Na važnost današnjeg dana, kao i same svečanosti ukazali su Omer Osmanović, predsjednik Organizacionog odbora i Aidin Smailbegović, predsjednik Udruženja veterana Odreda policije “Bosna”.

Osmanović je podsjetio da je Odred "Bosna" bio sastavljen od hrabrih ljudi koji su žrtvovali sve kako bi zaštitili svoj grad, a neki od njih su dali i svoje živote.

Aidin Smailbegović kazao je kako je za njega, ali i ostale veterane, ovo veoma emotivan dan.

- Danas, nakon 27 godina, ponosan sam i sretan što sam imao čast da budem dio jedne od najboljih jedinica BiH koja je bila ohrabrenje i nada za naše sugrađane i koja se uspješno suprotstavljala mnogostruko opremljenoj agresorskoj vojsci. Naša djeca moraju da uče o najboljim sinovima i kćerima čiji su životi ugrađeni u temelje naše domovine, da uče o njihovom herojstvu, hrabrosti i našoj oslobodilačkoj borbi - dodao je Smailbegović.

Svečanosti su prisustvovale brojne zvanice iz javnog i kulturnog života, veterani, njihove porodice i prijatelji.

Ranije u toku dana, delegacije Odreda "Bosna" posjetile su groblja i mezarja svog 81 poginulog saborca među kojima je i jedna žena.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.