SARAJEVO

Bogunić: Sva djeca će dobiti svjedočanstva, roditeljima će biti ponuđena četvrta opcija izjašnjavanja o jeziku

Ona je izrazila veliko žaljenje zbog ove situacije i izvinila se svim učenicima i roditeljima koji su u petak i ponedjeljak bili jako žalosni jer su dobili informaciju da ne dolaze po svjedočanstva

A. T.

15.1.2019

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Učenici koji nisu dobili uvjerenje o ostvarenim rezultatima na prvom polugodištu, jer se njihovi roditelji nisu izjasnili o jednom od tri zvanična jezika, za nekoliko dana dobit će uvjerenje kao i sva ostala djeca. Rekla je to na današnjoj pres-konferenciji ministrica za obrazovanje, nauku i mlade Zineta Bogunić, koja je javnost upoznala s problematikom izdavanja uvjerenja.

Ministrica je kazala da će razrednici pozvati roditelje da dođu u školu te im ponuditi četvrtu opciju kada je u pitanju izjašnjavanje o jeziku. Roditelji će se imati pravo opredijeliti da njihova djeca izučavaju sva tri jezika. Međutim, prema riječima Bogunić, ovo je samo privremeno rješenje, te stoga planiraju uskoro održati okrugli sto s brojnim stručnjacima da bi došli do dugoročnog rješenja. 

Bogunić je izrazila žaljenje zbog djece koja nisu dobila uvjerenja prilikom nedavne podjele, istaknuvši da joj je i dalje nejasno zbog čega su određene škole dijelile uvjerenja kada se to inače radi u periodu od 15. do 20. januara.

- Vjerovatno snosim dio odgovornosti i nemam opravdanja iako sam tu samo 15 dana. Ne smije niti jedno dijete biti tužno jer je neko zamislio da pravi problem u jeziku. Ovo je problem od ove školske godine jer su dopisi krenuli u maju prošle - kazala je Bogunić na konferenciji za medije.

Ministrica obrazovanja KS je istakla da ne želi da jezik postane dnevno-politička tema, već da se vrati u oblast struke.

- Do sada se 92 posto izjasnilo za jezik, osam posto nije. Od Instituta za jezik pri UNSA-i dobili smo uputu u kojoj stoji više opcija i da djeca mogu učiti jezik u školama KS zajedno sjedeći i družeći se. Svi učenici u istim klupama. Nastavnica prvo kaže ono što povezuje sva tri jezika i onda ih uči nijanse u razlikama, a to je, prema riječima stručnjaka, standardizacija - istakla je Bogunić.

Ona je naglasila da je dopis s četvrtom opcijom izjašnjavanja upućen 6. septembra 2018. godine i nije trebalo biti ovolike halabuke ni povrijeđenih roditelja i učenika.

- Ne želim gasiti požar niti biti vatrogasac, već da sve bude zasnovano i naučno utemeljeno na lingvističkoj i pravnoj struci. A u anketi nije bilo četvrte opcije, ali je trebalo biti. Razgovarali smo da i manjinama omogućimo učenje jezika jer na to imaju pravo. U tu svrhu ćemo organizirati i okrugli sto struke da bi se ovaj problem riješio dugotrajno - rekla je Bogunić.

Ministrica obrazovanja KS je poručila da joj je žao što su roditelji i djeca bili nesretni jer nisu dobili ono što ih po zakonu sljeduje i uputila im je izvinjenje.

Na pres-konferenciji se novinarima obratio i predsjedavajući Skupštine KS Elmedin Konaković, koji je kazao da je ogroman problem nedostatak Prosvjetno-pedagoškog zavoda i politike obrazovanja. Izvinio se zbog posljednje upute da se 14. januara izvrši obustava izdavanja uvjerenja iako su se neka djeca već izjasnila.

- Bilo je ogromnog miješanja politike u obrazovanje i očekujemo reakcije radikala. Ustav prepoznaje samo tri jezika, i to je segregacija, da oni koji nauče sva tri jezika ne mogu to upisati. To je politika i nema veze sa strukom. Pred bilo kojim sudom u Strazburu ili drugim u BiH bi imala isti problem ljudskih prava i segregacije. Ovim su pokazane slabosti sistema, nema prave struke i nema PPZ-a. Dobar dio direktora su članovi političkih partija i najavili smo da usvajamo depolitizaciju obrazovanja jer oni po svoja mišljenja ne mogu ići u stranačke centrale - naglasio je Konaković.

Naglašeno je da će izmjene već danas biti unesene u EMIS, a svaki roditelj koji želi promijeniti izjašnjavanje o jeziku moći će to učiniti u narednom periodu. Razrednici škola pozvat će djecu koja nisu primila uvjerenje tokom narednih dana i obavijestiti ih o novom terminu.

Premijer KS Edin Forto, koji je prisustvovao pres-konferenciji, kazao je da je ovo političko pitanje ostavila odlazeća Vlada te je istakao da ne žele da se politika bavi ovim pitanjem već struka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.