VSTV

U Mostaru počela konferencija „Pravosuđe - trenutno stanje i perspektiva“

Potrebno je napraviti izmjene Zakona o VSTV-u, ali krajnja odluka će biti na zakonodavcu

S današnje konferencije. M. S.

Piše: M.Sm.

5.12.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

U Mostaru je danas počela dvodnevna konferencija pod nazivom „Pravosuđe - trenutno stanje i perspektiva“, koju, u saradnji sa Uredom specijalnog predstavnika Evropske unije u Bosni i Hercegovini (EUSR) i Američkom agencijom za međunarodni razvoj (USAID), organizira Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH (VSTV).

Riječ je o četvrtoj konferenciji, na kojoj se nastavlja praksa razvijanja dijaloga o tekućem procesu reforme pravosuđa.  

Tako je u fokus prvog dana konferencije stavljeno ocjenjivanje nosilaca pravosudnih funkcija s naglaskom na nedavno usvojene kriterije za ocjenjivanje sudija, tužilaca, predsjednika sudova, glavnih tužilaca te predsjednika sudskih odjeljenja i šefova odjela/odsjeka u tužilaštvima.

Kaldun Sino (Khaldoun Sinno), zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u BiH, ocijenio je da je snažan sektor pravosuđa ključan segment prije otpočinjanja bilo kakvih pregovora BiH za članstvo u Evropskoj uniji.

- Upravo ćemo na ovoj konferenciji razgovarati o jačanju ovog sektora i jedna od oblasti o kojoj će se posebno diskutirati jeste ocjenjivanje rada nosilaca pravosudnih funkcija. To je veoma važno jer je prvi put VSTV donio važnu odluku, gdje će se rad sudija i tužilaca ocjenjivati na osnovu njihovog kvaliteta - rekao je on.

To što postoji VSTV, nastavio je on, veoma je važno, ali, kako je naveo, isto tako je potrebno napraviti određena poboljšanja.

- Potrebno je napraviti izmjene Zakona o VSTV-u, ali krajnja odluka će biti na zakonodavcu. Ali, tu su i sudije i tužioci koji igraju veoma važnu ulogu u ovome jer građani očekuju konkretne rezultate, a tu mislim na efikasnost funkcioniranja pravosuđa, odnosno donošenje efikasnih i brzih odluka - rekao je Sino.

Milan Tegeltija, predsjednik VSTV-a, kazao je da su se, u odnosu na prošlu konferenciju održanu prije godinu, dogodile brojne promjene te je cilj konferencije da nosioce pravosudnih funkcija upozna s tim promjenama, posebno kada je riječ o kriterijima za ocjenjivanje.

- Ovo je način da poboljšamo i unaprijedimo buduću implementaciju svih ovih promjena. Mi smo 2017. usvojili Akcioni plan implementacije Peer review preporuka i taj smo plan u cijelosti ispoštovali, počevši od toga da smo u februaru izmijenili Poslovnik o imenovanju sudija i tužilaca, zatim smo u junu usvojili i potom Vijeću ministara poslali inicijativu za izmjenu Zakona o VSTV-u, da bi na kraju usvojili kriterije koji se odnose na ocjenjivanje nosilaca pravosudnih funkcija - rekao je Tegeltija.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.