PREVARE

Poslali krivičnu prijavu zbog izbornih krađa!

Zatraženo od policije i Tužilaštva KS da se sve ispita i utvrdi

M. AŠČIĆ

16.10.2018

Grupa građana iz sarajevske općine Novi Grad podnijela je jučer Tužilaštvu Kantona Sarajevo krivičnu prijavu zbog osnova sumnje da je u ovoj općini počinjena izborna krađa, a izborni materijal uništen ili sakriven, saznaje „Dnevni avaz“.

Obaviještena policija

Prijava je podnesena protiv N. N. osoba, a od Tužilaštva KS i policije u Novom Gradu traži se da se ispitaju sve nepravilnosti. Ovu informaciju potvrdio nam je i Ifet Mahmutović, predsjednik Općinskog izbornog štaba SBB-a Novi Grad.

Prijava je podnesena na osnovu anonimne SMS poruke koja je upućena članovima pojedinih stranaka, ali i građanima općine, a u kojoj je navedeno da su pokradeni glasovi iz Općine Novi Grad i da se glasački listići nalaze u hangaru centra „Safet Zajko“.

No, nakon što su građani kontaktirali posmatrače „Pod lupom“, zatražena je intervencija policije, koja je i izašla na teren. Ali, kako nam je preneseno, navodno ništa nije pronađeno. U prijavi se zahtijeva da se sve ovo ispita i da se izuzme videonadzor iz centra „Safet Zajko“ kako bi bila otkrivena eventualna nezakonita postupanja i utvrđeno o čemu se zapravo radi.

- Ako videonadzor ne bude radio u periodu poslije izbora, onda će sve biti jasno - navodi se u prijavi.

Inače, građani i stranke poput SDP-a, SBB-a, Naroda i prave, BPS-a danima upozoravaju na izborne nepravilnosti u ovoj općini, aludirajući na krađu glasova u režiji biračkih odbora. Dokaz za to je da je otvaranjem kutija za članove Predsjedništva BiH uočena otimačina u korist Šefika Džaferovića.

Dodavani glasovi

U jednoj kutiji nakon prvog brojanja Džaferović je imao 135 glasova, a ponovnog 76 glasova. No, otvaranjem druge kutije utvrđeno je da je Džaferović nakon prvog brojanja imao 101, a nakon ponovnog 61 glas. U ovoj općini također je za državni nivo utvrđeno da je SDA-u dodano 50 glasova više.

Šta se dešava u Centru

Čitaoci “Avaza“ poslali su nam jučer fotografije koje pokazuju kako nepoznate osobe iz Općine Centar iznose vreće s glasačkim listićima i ubacuju ih u jedan kamion.


Za sada je nepoznato o čemu se radi i prema čijoj se naredbi vreće iznose. Podsjećamo, u ovoj je općini protekle sedmice naređeno ponovno brojanje glasova, gdje su uočene brojne nepravilnosti, a pojedinim posmatračima bio je zabranjen ulazak u prostorije Općinske izborne komisije, gdje se vršilo brojanje.







Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.