IZBORI 2018.

Jovanović: Neizvjesna utrka Džaferovića i Bećirovića

Dario Jovanović, direktor Koalicije "Pod lupom", predstavio je nepotpune rezultate za članove Predsjedništva BiH

Piše: A. Nu - S. D.

7.10.2018

Dario Jovanović, direktor Koalicije "Pod lupom", predstavio je nepotpune rezultate za članove Predsjedništva BiH.

- Kada je u pitanju član Predsjedništva BiH iz bošnjačkog naroda, trenutno vodi Šefik Džaferović s razlikom koja je manja od pet posto. Kako se obrađeni uzorak puni, a uzorak se puni sada na većim biračkim mjestima, jer su prvo prebrojana manja mjesta, razlika između Šefika Džaferovića i Denisa Bećirovića pada.

Dodao je da to znači da se ne može sa sigurnošću potvrditi da je Šefik Džaferović pobjednik za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH.

- Trenutno u 86 posto uzorka, bez glasova koji će pristići putem pošte, dakle, rezultat je 37,3 posto u korist Džaferovića, a drugi je Denis Bećirović sa 32,9 posto glasova - kazao je Jovanović.


Kada je u pitanju izbor za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, Željko Komšić vodi sa 54,2 posto glasova, dok je drugi Dragan Čović sa 34,7 posto glasova.

Jovanović je potvrdio da kandidat SNSD-a Milorad Dodik vodi u utrci za srpskog člana Predsjedništva sa 53,9 posto glasova na obrađenom uzorku od 86 posto biračkih mjesta koji su unutar statističkog uzorka.

- Još ćemo dopuniti ovu bazu podataka. Razlika između Milorada Dodika i Mladena Ivanića, koji ima 42,8 posto glasova, statistički je relevantna, nije unutar statističke greške i skoro da je statistički nemoguće da se ovaj rezultat promijeni - kazao je Jovanović.

(VIDEO: A. Nuhanović)

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.