UZNEMIRUJUĆI VIDEO

Puškama "Zastave" iz Kragujevca pobijeni civili u Kamerunu

U zadnjem videu, objavljenom danas, prikazana je egzekucija dva djeteta i dvije žene, od kojih je jedna trudnica

S. NUMANOVIĆ

24.9.2018

Britanski javni servis BBC, objavio je najnoviji video koji svjedoči o zvjerstvima vojnih snaga Kameruna nad civilima.  

U zadnjem videu, objavljenom danas, prikazana je egzekucija dva djeteta i dvije žene, od kojih je jedna trudnica,

BBC tvrdi da su egzekucije izvedene oružjem iz Srbije.

- Ono je rijetko u ovom dijelu Afrike, ali se na snimcima jasno vidi da se radi o automatskoj puški M21 proizvedenoj u fabrici oružja "Zastava", Kragujevac, Srbija - navodi BBC.

Od kako su u maju ove godine u javnost počele izlaziti vijesti i snimci o teškim zločinima armije Kameruna protiv civila na sjeveru te zemlje, BBC provodi istraživanja o autentičnosti i utemeljenosti video materijala. Forenzičari koje je unajmio ovaj britanski medij ustanovili su da su snimci tačni, kao i sve detalje egzekucija kojih je bilo cijeli niz u periodu maj 2015. do barem juna ove godine.


Vlasti Kameruna su u početku odlučno odbijale autentičnost snimaka. No, krajem prošlog mjeseca objavili su da je sedam vojnika ove države pod istragom zbog moguće umiješanosti u zločine.

Prije BBC-a, organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International (AI) objavio je 10. avgusta svoj izvještaj o zločinima.

I oni su istakli da su egzekucije urađene oružjem iz Srbije, ali i dodali da je strijeljanje civila rađeno i protivavionskim mitraljezom ZPU-2.

AI navodi da posjeduje dokaze i o zvjesrstvima nad civilima na sjeveru Kameruna i iz 2014. godine.

- Prema podacima Ujedinjenih naroda i iz izvještaja o godišnjoj trgovini naoružanjem u svijetu, vidi se da je Srbija značajan isporučilac vojne opreme i naoružanja za Kamerun u proteklih 10 godina. Ovo je naš prvi izvještaj u kojem dokumentiramo da su kamerunske vojne trupe prekršile ljudska prava koristeći naoružanje iz Srbije. Amnesti internešnel poziva Srbiju, kao i sve druge države, da obustavi dalje snabdijevanje vojnih trupa Kameruna - stoji u izvještaju ove organizacije od 20. avgusta ove godine.

Uznemirujući video možete pogledati na ovom linku.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.