BIH

Tomo Kovač: Imam sve dosjee, otkrit ću veleizdajnike

Napomenuo je i da je zabrana ulaska ruskom piscu Zaharu Prilepinu klasična akcija OSA-e

Tomo Kovač

SRNA

25.8.2018

Bivši ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Tomo Kovač izjavio je da ima sve dosjee saradnika službi, ne samo od bivše jugoslavenske već i od ozbiljnih stranih službi, ali da će otkriti samo "trenutne veleizdajnike".

Kovač je istakao da su bivši predsjednik SDS-a Mladen Bosić, lider SDA Bakir Izetbegović i stranci projektirali Dragana Mektića na mjesto ministra sigurnosti u Vijeću ministara, jer se pokazao kao lojalan na mjestu šefa Direkcije za poslove sa strancima.

- Od operativne veze AID-a, OSA-e (Obavještajno-sigurnosna agencija BiH) do strateškog saradnika OSA-e - naveo je Kovač u tekstu koji je prenijela Radio-televizija Republike Srpske.

Prema njegovim navodima, glavnim stranim obavještajcima je jasno da Mektić nije za dugoročnu upotrebu.

Kovač je napomenuo i da je zabrana ulaska ruskom piscu Zaharu Prilepinu klasična akcija OSA-e.

- Dokument se formalno poturi strateškom saradniku Mektiću, on potpiše bez svog stava, jer nije predviđeno da ga ima - ocijenio je Kovač te dodao kako je u BiH, koja je pod protektoratom, "najveća vrijednost biti špijun".

Kovač je poručio srpskom članu Predsjedništva BiH Mladenu Ivaniću da sigurnosne službe moraju imati vrijednosni, politički stav je li Prilepin opasan po sigurnost BiH ili je to proces obračuna Engleske, NATO-a protiv Rusije.

- To vi s vaše pozicije morate jasno reći - savjetovao je Kovač te ocijenio da je interes Engleske da proizvede nestabilnost na Balkanu uništenjem Republike Srpske kao ruskog eksponenta.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.