SJEDNICA

Klub Bošnjaka zatražio da Dom naroda BiH osudi monstruozne poruke Vjerice Radete

M. Kadrić

S. DEGIRMENDŽIĆ

27.7.2018

Klub Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta BiH, koji čine Fahrudin Radončić (SBB), Halid Genjac (SDA), Safet Softić (SDA), Sead Kadić (SDA) i Sifet Podžić (DF), zatražio je da ovaj dom u dnevni red današnje sjednici uvrsti dva zaključka kojima bi ovaj dom osudio sramnu i monstruoznu poruku zastupnice Srpske radikalne stranke u Skupštini Srbije i potpredsjednice Skupštine Srbije Vjerice Radete kojom je uvrijedila rahmetli Hatidžu Mehmedović, nekadašnju predsjednicu Udruženja žrtava genocida „Majke Srebrenice“.  

Klub Bošnjaka smatra da je Radeta neljudskom i sramnom porukom uvrijedila sve žrtve genocida i sve one koji se gnušaju zla.

- Njena izjava u trenutku smrti predsjednice Udruženja "Majke Srebrenice" Hatidže Mehmedović predstavlja monstruozno izrugivanje majci, supruzi, ženi koja je izgubila dva sina, dva brata, supruga i brojnu rodbinu – naveo je u ime Kluba Bošnjaka Halid Genjac.

Klub Bošnjaka predložio je i da Dom naroda PSBiH pozove Skupštinu Srbije da se odredi prema Radetinoj sramnoj, necivilizacijskoj i monstruoznoj poruci te da pozove Skupštinu Srbije da smijeni Radetu s pozicije potpredsjednice Skupštine Srbije.

Klub srpskog naroda u Domu naroda izjasnio se da je protiv toga da se ovi zaključci uvrštavaju u dnevni red današnje sjednice. Sredoje Nović (SNSD), predsjedavajući tog kluba, kazao je da je Maja Gojković, predsjednica Skupštine Srbije, već osudila ono što je rekla Radeta te da je već više od 40 poslanika Skupštine Srbije pokrenulo Radetinu smjenu.

Ognjen Tadić (DNS), zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda, kazao je da ovu temu ne treba, kako je kazao, politizirati i da on predlaže da se Skupština Srbije prvo izjasni o tome te da se nakon tih reakcija vidi šta javnost i Skupština Srbije misle o onome što je uradila Radeta.

Tokom glasanja o ovom prijedlogu svih pet delegata Kluba srpskog naroda bilo je protiv, troje delegata iz Kluba hrvatskog naroda bilo je suzdržano (Bariša Čolak, Ljilja Zovko i Zdenka Džambas), dok su dva delegata iz tog kluba, i to Martin Raguž i Mario Karamatić, podržali prijedlog Kluba Bošnjaka.

No, to nije bilo dovoljno da se ova tačka uvrsti u dnevni red današnje sjednice.

Podsjećamo, Radeta je na svom Twitter nalogu nakon smrti Hatidže Mehmedović napisala: "Čitam umrla Hatidža Mehmedović iz udruženja biznismenki Srebrenice. Ko li će je sahraniti. Muž ili sinovi?"

Ova poruka izazvala je brojne reakcije i osude u BiH, regionu i u svijetu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.