BIH

Reisu-l-ulema Kavazović u Vašingtonu s brojnim zvaničnicima i diplomatima

Reis Kavazović

Avaz.ba

26.7.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Drugog dana konferencije o unapređenju vjerskih sloboda u svijetu, koju organizira američki Stejt department u Vašingtonu, reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović je bio uvodničar na sesiji "Odgovornost i prevencija: Genocid i masovni zločini".

Reisu-l-ulema Kavazović, koji je učešće u radu konferencije uzeo na poziv državnog sekretara (ministra vanjskih poslova) Sjedinjenih Američkih Država Majka Pompea (Mike), govorio je o tome kako smo u Bosni i Hercegovini iz faze negiranja i relativiziranja genocida i masovnih zločina prešli u fazu njihovog veličanja te da je takvo iživljavanje na preživjelim žrtvama nezapamćeno u bilo kojem sličnom konfliktu.

Istoga dana Razim Čolić, direktor Uprave za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta IZBiH, bio je uvodničar na sesiji o vjerskim slobodama i borbi protiv nasilnog ekstremizma.

Direktor Čolić je ovom prilikom prezentirao projekte prevencije nasilnog ekstremizma koje je razvila i implementirala Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini, kao i one na kojima još radi, posebno naglašavajući pokušaje da se ti napori kompromitiraju kroz zloupotrebu borbe protiv nasilnih ekstremista da bi se stigmatizirale čitave etničke i vjerske skupine naročito one manjinske.

Na marginama konferencije reisu-l-ulema Kavazović se susreo s brojnim vjerskim i političkim zvaničnicima, među kojima je i američki rabin Artur Šajner (Arthur Schneier). Rabina Šajnera reisu-l-ulema je upoznao s novim muftijom Islamske zajednice u Sjevernoj Americi Sabahudinom ef. Ćemanom. 

Sagovornici su se složili da je neophodno da bosanski muslimani Bošnjaci i Jevreji u SAD podignu svoju saradnju na jedan novi nivo te je rabin Šajner u tom smislu novom muftiji i IZBiH ponudio svoju pomoć. Rabin Šajner je dokazani prijatelj BiH i posebno ga je zanimala trenutna situacija u našoj domovini.

Reisu-l-ulema je rabina Šajnera upoznao s najnovijim pokušajima relativizacije zločina genocida u Srebrenici kazavši kako se moramo nastaviti boriti zajedno da bi se istina o žrtvama holokausta, genocida i drugih masovnih zločina sačuvala i da bi služila kao opomena posebno u vrijeme ponovnog uspona populizma u Evropi.

Drugog dana konferencije u Stejt departmentu je upriličen prijem za visoke zvanice i diplomatski kor kojem je prisustvovao reisu-l-ulema s delegacijom. Na prijemu je reisu-l-ulema imao priliku razgovarati s brojnim zvaničnicima i diplomatima, među kojima su Džon Džozef Salivan (John Joseph Sullivan), zamjenik ministra vanjskih poslova SAD, Manju Sadarangani iz Global Engagement Centra, Behđet Pacoli, prvi zamjenik premijera i ministar vanjskih poslova Kosova, Zusuf bin Alavi bin Abdulah, ministar vanjskih poslova Sultanata Oman i brojni drugi.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.