INTERVJU

Adisa Omerbegović-Arapović, potpredsjednica SBB-a: Nema tajnih dogovora Radončića i Izetbegovića

Omerbegović-Arapović: Proces nominacije kandidata SBB-a pri kraju

Piše: Kenan KEŠMER

13.6.2018

Adisa Omerbegović-Arapović, potpredsjednica Saveza za bolju budućnost BiH, u intervjuu za „Dnevni avaz“ demaskirala je špekulacije o navodnom dogovoru lidera ove stranke Fahrudina Radončića i Bakira Izetbegovića, predsjednika SDA.  

Govorila je i o unutarstranačkim izborima u SBB-u, o tome kada se može očekivati objava kandidata ove stranke te o aktuelnim dešavanjima.

Blatnjave ruke

Šta mislite o tezama da su Fahrudin Radončić i Bakir Izetbegović dogovorili da se iz utrke za člana Predsjedništva BiH eliminira Denis Zvizdić?

- Nas uopšte ne zanimaju ni Zvizdić ni Izetbegović, niti se bavimo njihovim odnosima. Ima u ovoj zemlji mnogo važnijih problema i tema od prepucavanja stranačkih klanova. Odgovorno tvrdim da predsjednik Radončić s Bakirom Izetbegovićem niti je imao niti će imati ikakve dogovore u vezi s predstojećim izborima.

Fahrudin Radončić kao pobjednik je izašao iz dvogodišnjeg maltretiranja po sudnicama, zbog potpuno neosnovane, politički i stranački montirane optužnice kakvu naši sudovi ne pamte. Nakon ovako brutalnog i neuspjelog pokušaja eliminacije, niko normalan ne može povjerovati u podvale o navodnom dogovaranju Radončića i Izetbegovića, i to o jednom u biti nevažnom i neuspješnom političaru.

Znači, nema tajnih dogovora SDA i SBB-a?

- Bez okolišanja, nema nikakvih tajnih dogovora. Ovu jeftinu podvalu plasiraju otpadnici iz SDA koji svoju bivšu stranku ne smiju otvoreno napasti zbog prljavog veša koji je iza njih ostao, a koji je mnogima u SDA, a i nama, poznat. Od lažnih fakultetskih diploma, preko mnogih privilegija i poklona koje su od stranke dobili, do nepotizma i jasnih krivičnih djela koja su činili i danas čine. Zato bacaju blato na druge, a njihove ruke su do laktova blatnjave.

Kada se može očekivati nominacija kandidata SBB-a za člana Predsjedništva BiH?

- I taj proces privodi se kraju. Sada kada su skoro sve druge kandidature poznate, mi možemo pristupiti našim finalnim analizama i objavi imena kandidata. Jednoglasni su zahtjevi našeg članstva, ali i velikog broja građana, privrednika, intelektualaca, da predsjednik Radončić treba biti kandidat za člana Predsjedništva.

Ljudi čak kažu da mora, jer bi bio jedini bošnjački kandidat u državi s jakim kredibilitetom, ogromnim političkim, privrednim i životnim iskustvom, odličnim vezama s ključnim ljudima iz zemlje, regiona i Zapada. Pretpostavljam koliki je pritisak na njega lično da se istovremeno suprotstavi napadima na državu, ali i budžetskim parazitima i populistima koji ne mogu ponuditi rješenje ni za jedan problem, ali mogu izigravati lažne patriote i pucati iz prazne puške.

O slučaju Selmira Mašetovića

Već duže vrijeme aktuelan je slučaj hapšenja bh. studenta u Turskoj Selmira Mašetovića. Kako komentirate taj slučaj i reakciju bh. vlasti?

- Zaista ne želim jednu porodičnu dramu koristiti za politički obračun s krivcima koji su više nego jasni, imaju imena i prezimena, sjede u vrhu države i ambasadorskim foteljama. Reakcija naših vlasti bila je nevjerovatno pasivna, pa se trebamo dobro zamisliti kome smo povjerili čuvanje naše slobode i našeg dostojanstva.

S druge strane, zaista treba pohvaliti brzu reakciju građana, medija, ali i hrabru Radončićevu političku reakciju kada je jedini o ovom slučaju javno progovorio, što je mnogo važnije od njegove finansijske pomoći za angažman advokata. Nadam se da će Selmiru, našem djetetu, biti omogućeno da se živ i zdrav vrati svojoj kući, svojim roditeljima. Ako je išta skrivio, u šta sumnjam, neka istraže naši sudovi. I molim Boga da se ovo nikad i nikom od naših sugrađana ne desi.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.