BIH

Ako bh. lideri ne dogovore Izborni zakon, OHR treba nametnuti rješenje

Patria

3.5.2018

Američki “East-West Institute” objavio je plan za zapadni Balkan “Vrijeme za akciju na zapadnom Balkanu – Preporuke za američku diplomatiju”.

Glavna preporuka ovog plana je da se SAD moraju što prije ponovo uključiti u dešavanja na zapadnom Balkanu te da bi Evropska unija i NATO morali izraditi privremene mjere za jaču saradnju i koordinaciju u procesima formalnog pridruživanja zemalja zapadnog Balkana tim institucijama.

Izvještaj, napisan na 24 strane, potpisuje bivši ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji i Pakistanu te aktuelni predsjednik EWI-ja Kameron Manter (Cameron Munter). Osim Mantera, na izvještaju su radili Tomas E. Graham (Thomas), Džonatan Levitski (Jonathan Levitsky) i Frenk Vizner (Frank Wisner).

Kada je riječ o Bosni i Hercegovini, u izvještaju se navodi da je Bosna i Hercegovina prioritet u 2018. godini.

- SAD bi zajedno s EU trebao ohrabriti lidere partija u Bosni i Hercegovini da ispregovaraju novi izborni zakon. Ako se to ne bi desilo, onda bi visoki predstavnik trebao iskoristiti svoje ovlasti da intervenira, pripremajući i namećući zakon u ime bh. entiteta - navodi se u izvještaju “Vrijeme za akciju na zapadnom Balkanu – Preporuke za američku diplomatiju”, prenosi novinska agencija Patria.

U istom izvještaju se navodi i to da nakon što se održe izbori ove jeseni, SAD i EU bi se trebali posvetiti prilagođavanju Dejtona procesu pridruživanja Evropskoj uniji, ali nipošto po cijenu ugrožavanja fundamentalnog dogovora koji je postignut u Dejtonu.

Također, preporuke u izvještaju “Vrijeme za akciju na zapadnom Balkanu – Preporuke za američku diplomatiju” su i te da bi jačanje saradnje s NATO-om trebalo biti prioritet, ali i to da SAD kreiraju bosanskohercegovačko-američki poduzetnički fond za mala i srednja preduzeća.

Kompletan izvještaj pogledajte OVDJE.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.