PROCESI

Kreso tražila i uvid u predmete drugih sudija!

Meddžida Kreso

M. AŠČIĆ

24.4.2018

Nakon što smo u četiri nastavka objavili pismo koje je Sreto Crnjak, sudija Suda BiH, poslao početkom 2016. godine svim sudijama ove pravosudne institucije, a u kojem ih obavještava o spornim postupcima Meddžide Kreso, tadašnje predsjednice Suda BiH, u pojedinim predmetima, objavljujemo i dopis sudije Branka Perića.

Taj dopis on je prije nekoliko godina uputio direktno svojoj šefici.

Nije bila ovlaštena

U nastavku feljtona o nezakonitostima Meddžide Kreso, na šta su upozoravali i upozoravaju sudije Suda BiH, Perić, poznat po javnim istupima i kritikama o stanju u pravosuđu, u pismu upućenom  tadašnjoj predsjednici istakao je da Kreso „nije ovlaštena da vrši uvid u predmete drugih sudija“.

Perić na početku svog reagiranja pojašnjava da ga je sudska administracija obavijestila da je Kreso tražila uvid u predmet „Stanković i drugi“ i da se on nalazi kod nje.

- Jutros ste na opštoj sjednici postavili pitanje prava advokata iz Beograda na zastupanje pred ovim sudom, što potvrđuje da ste vršili uvid u predmet. Ovo smatram nedopuštenom praksom i najoštrije reagujem na takvo Vaše ponašanje. Predsjednik suda nema ovlaštenje da uzima predmete sudija i da se na bilo koji način upušta u razmatranje predmeta sudija - naveo je tada Perić u pismu Meddžidi Kreso.


Sudija Branko Perić

On je dalje istakao da ti njeni potezi „predstavljaju najdirektnije ugrožavanje sudijske nezavisnosti i vrstu direktnog pritiska“.

- Nažalost, ovo je postala Vaša praksa. Poznato mi je da vršite uvid u predmete i da pozivate sudije da Vam objašnjavaju svoje odluke, o čemu su neke sudije sačinile zvanične zabilješke - istakao je Perić.

Ovaj sudija iznio je u pismu i šokantan detalj da Kreso oduzima i predmete od sudijskih vijeća kojima se predmet dodjeljuje automatskom alokacijom.

- Slučaj „Glavaš“ lično ste oduzeli od vijeća kome je predmet po automatskoj alokaciji dodijeljen (sudije Tankić, Šeleda i Mašović) i dodijelili ga drugom vijeću. To je suprotno svim međunarodnim standardima koji štite sudijsku nezavisnost i nepristrasnost. Preporučujem da pogledate Preporuke br. R(94) 12 Vijeća Evrope (Načelo 1. tačka e) - istakao je Perić.

Vaše ponašanje zabrinjava

U pismu je naveo da mu je poznato da Kreso lično formira ad hoc vijeća i određujete sebe u apelaciona vijeća i ocijenio da to nije korektno.

- Ukoliko želite da, osim predsjedničkih, vršite i sudijska ovlaštenja, onda je primjerenije da sudite u prvom stepenu. Ovakvo Vaše ponašanje zabrinjava. Želim da kolege bude svjesne situacije u kojoj se nalazimo. Predlažem da o ovim pitanjima razgovaramo na sjednici Krivičnog odjeljenja - napisao je Perić.

(U nastavku donosimo: Šta je sudija Suda BiH Fikret Kršlaković napisao tadašnjem predsjedniku VSTV-a Miloradu Novkoviću o Kreso i zbog čega se protivio da ona ponovo bude izabrana za predsjednicu Suda)

Kreso odgovorila da je Perić isfrustriran

U odgovoru Periću na njegove oštre konstatacije, Kreso je kazala da su neprimjerene načinu komuniciranja između sudija.

- Nemam namjeru da odgovaram sudiji Periću na njegove insinuacije, niti da sebe stavljam u poziciju da se branim i opravdavam. Jer, dozvolit ćete, smatram da je sve ono što je sudija Perić naveo u dopisu pokušaj da lično nezadovoljstvo i frustriranost digne na nivo problema Suda - odgovorila je Kreso.

Indikativno je da su Kreso i Perić, koji su godinama bili na ratnoj nozi, danas dobri drugovi i dijele ista stajališta i mišljenja o stanju u bh. pravosuđu.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.