BIH

Dok pare za izbjeglice leže neiskorištene: Borovac povećala troškove ića i pića i korištenja vozila

Borovac: SDA-ova ministrica

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ

15.10.2017

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice krši odredbe Zakona o finansiranju institucija, konstatiralo je Ministarstvo finansija i trezora (MFT) BiH u službenoj zabilješci sa sastanka s predstavnicima ministarstva na čijem je čelu Semiha Borovac (SDA).

Izbjeglički centar

Na sastanku je utvrđeno i da je prekršena instrukcija MFT-a. U nalazima je navedeno da Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice ima izuzetno nizak nivo izvršenja budžeta kako za prethodne godine tako i za prvih šest mjeseci ove.

 

No, kako saznaje „Avaz“, Ministarstvo na čijem je čelu kadar SDA nije propustilo potrošiti milione maraka na plaće i naknade uposlenih, korištenje automobila te na iće i piće, odnosno reprezentaciju.

 

Apsurd je i da u zemlji u kojoj hiljade raseljenih vape za osnovnim potrepštinama, u ovom, resornom ministarstvu koje bi im trebalo pomoći, leže neiskorištena sredstva namijenjena izbjeglim osobama.

Tako su u ovoj instituciji, koja ne ispunjava poslove iz svoje nadležnosti, a očigledno je da je, što je još apsurdnije s obzirom na svrhu postojanja ovog ministarstva, zanemarila socijalni aspekt, revizori već upozoravali da ne troši novac planiran za korisnike izbjegličkog i readmisionog centra.

Sada je i MFT upozorio na potrebu jačanja internih procedura i koordinaciju aktivnosti u pogledu planiranja, praćenja i izvršenja budžeta. Također, u zabilješci je istaknuto da nije prihvatljivo da Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice sredstva s tekućih grantova preusmjerava za nabavku vozila!

Zabilješka MFT-a: Ukazali na kršenje zakona

Ugovori o djelu

Sramotno je i što u Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice, u kojem je, prema posljednjim informacijama ureda za reviziju institucija, zaposleno 109 osoba, angažiraju i osobe po osnovu ugovora o djelu. Na to se, osim ionako ogromnih 3,1 milion KM za plaće, izdvajaju znatna sredstva.

Povećani izdaci za reprezentaciju

U Ministarstvu s Borovac na čelu nisu zaboravili potrošiti čak 96.199 KM za upotrebu službenih vozila. I dok oni koji bi trebali imati koristi od projekata i sredstava Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice na njih zbog nesposobnosti Borovac i njenih saradnika čekaju, oni su na usluge reprezentacije u prošloj godini potrošili 50.749 KM. 

Važno je kazati da su u ovom slučaju itekako iskoristili novac građana, pa su u odnosu na prethodnu godinu izdaci za reprezentaciju povećani za čak 21.041 KM.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.