BIH

Princeza Diana prije 20 godina posjetila BiH

Avaz.ba

10.8.2017

Prije 20 godina princeza Diana posetila je Bosnu i Hercegovinu kako bi skrenula pažnju na problem neeksplodiranih mina, a to je bila ujedno i njena posljednja humanitarna posjeta jer je tri sedmice kasnije tragično izgubila život u saobraćajnoj nesreći u Parizu.

Ona se tokom trodnevne posjete BiH 1997. godine okviru kampanje kako bi skrenula pažnju javnosti na problem neeksplodiranih mina sastala sa ljudima koji su nastradali od tih eksplozivnih naprava. Britanski ambasador u BiH Edward Ferguson rekao je danas tim povodom u Sarajevu da bi Diana bila tužna zbog činjenice da mine još uvijek ubijaju ljude u Bosni.

- Mislim da je prije 20 godina princeza Diana usmjerila svjetlo na ovaj problem sa minama i ona je zaista skrenula pažnju javnosti onako kako je samo ona umjela da uradi - šetnjom kroz minsko polje u Angoli, posjetom Bosni i Hercegovini samo nekoliko dana prije tragične smrti, rekao je Ferguson.

Ona je, kako je dodao, zaista skrenula kako pažnju javnosti, tako i političara. Oko pola miliona ljudi u BiH odnosno 15 posto populaciji živi u strahu od mina, dodao je britanski ambasador.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.