PRESTIŽNO TAKMIČENJE

Telemach fondacija i ETF Sarajevo proglasili pobjednike GOOD HACkathona 2024: Tim "1 0 0" pobijedio s aplikacijom za ekološki aktivizam

Neizmjerno smo sretni i ponosni kada vidimo koliko mladi žele biti dio ovog projekta i znanjem mijenjati svijet, kaže Muhović

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+4
Marketing

prije 3 sata 33 minute

Telemach fondacija i Elektrotehnički fakultet Sarajevo proglasili su pobjednike trećeg GOOD HACKathona, prestižnog takmičenja za najperspektivnije studente elektrotehnike i srodnih fakulteta iz cijele Bosne i Hercegovine. Svih 12 timova s 43 studenta iz sedam gradova radili su neprekidno 24 sata na softverskim rješenjima na temu "Zeleni gradovi/zajednice za održivu budućnost: Inovacije u zaštiti okoliša“.

Ena Milković, Omar Osmanović, Emir Agović, Benjamin Uzunović, članovi pobjedničkog tima "1 0 0“, dolaze s više fakulteta, Sarajevo School of Science and Technology, International Burch University i Elektrotehničkog fakulteta Sarajevo. Kreirali su smart app platformu koja identificira / locira ekološke probleme i uvezuje inicijatore eko projekata / akcija s volonterima i ekološki osviještenim organizacijama, fondacijama i kompanijama. Njima su pripale novčane nagrade u iznosu od po 700 KM za svakog člana tima i ekskluzivna posjeta regionalnom centru za inovacije, kompaniji United Cloud u Beogradu, koja već tri godine podržava ovo takmičenje.

- GOOD HACKathon je sjajna prilika da pokažemo znanje i kreiramo projekte koji imaju dugoročan pozitivan utjecaj na društvo kroz teme koje su nama važne, kao što je ekologija. Cijeli tim je neizmjerno sretan zbog pobjede, uz nadu da će naše rješenje prepoznati investitori s kojima bismo skupa gradili održiviju budućnost - istakla je Ena Milković, liderica pobjedničkog tima "1 0 0“.

Drugo mjesto i novčane nagrade po 600 KM osvojili su članovi tima „Garbage Collector“ s Elektrotehničkog fakulteta Banja Luka, s rješenjem za online tržište za trgovinu reciklirajućim otpadom koji dolazi iz privrednog sektora i domaćinstava. Treće mjesto i 500 KM po članu osvojio je tim „Syntax Error 404“, studenti International Burch University, s pametnim AI rješenje za odlaganje i odvoz otpada u urbanim sredinama, optimizaciju resursa i učinkovitije prikupljanje, detektiranje i eliminiranje ad hoc odlaganja kroz interaktivnu mapu punktova.

Studentske radove ocjenjivali su Igor Tanacković i Petar Vucelja, eksperti iz United Clouda, Kenan Šehić, docent na Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu, Ismar Ćeremida, voditelj Sektora za održivi rast u UNDP-u u BiH te Hajdi Mostić, predsjednica Upravnog odbora Telemach fondacije. Događaj se održao od 24. do 26. oktobra u Europe House u Sarajevu, u sklopu Evropske noći istraživača, inicijativi podržanoj od strane Evropske unije.

Treće izdanje GOOD HACKathona ponovo je podiglo standarde studentskih takmičenja i potvrdilo status jednog od najznačajnijih i najuspješnijih projekata Telemach fondacije posvećenih mladima. U prilog tome govori i rekordan broj od 150 prijavljenih studenata i 42 tima.

- Neizmjerno smo sretni i ponosni kada vidimo koliko mladi žele biti dio ovog projekta i znanjem mijenjati svijet. U ova tri dana 43 genijalna studenta su imala priliku, kakva se pruža rijetko i samo odabranima, za neformalnu edukaciju i mentoring uz vrhunske stručnjake iz IT industrije, akademske i poslovne zajednice. GOOD HACKathon predstavlja jedinstven i sveobuhvatan koncept u našoj zemlji i sjajnu razvojnu priliku koja priprema mlade za stvarne poslovne i životne izazove budućnosti, uz razvoj traženih vještina i networking. Svi takmičari su bili zaista sjajni i vjerujemo da će nastaviti putem uspjeha. Pobjednicima čestitamo uz želju da njihove ideje uskoro dobiju potrebnu podršku i primjenu u stvarnosti - istakla je Anesa Muhović, direktorica Telemach fondacije. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.