OSTALI SPORTOVI

Alpski skijaši uskoro na stazama, sve je više favorita za pobjednička mjesta

Piše: R. B.

5.10.2017

Ljubotelji adrenalina, čarolije i uzbuđenja koje donose alpske discipline u skijanju uskoro će doći na svoje. 

Najbolji svjetski skijaši i skijašice na staze će krajem oktobra. U austrijskom Zeldenu dame će otvoriti sezonu veleslalomom, zakazanim za subotu 28. oktobra. 

Dan kasnije na staze će i najbolji veleslalomaši na istoj stazi. 

Sezona 2017/18. je olimpijska, pa će takmičari veliku pažnju morati obratiti na taktiku i pripremu forme za najvažnije svjetsko sportsko takmičenje - Zimske olimpijske igre 2018. u južnokorejskom Pjeonglangu. 

I dok će oni najbolji vjerovatno razmišljati o pohodu na olimpijske medalje, mlađa garda i takmičari iz druge grupe po kvaliteti tražiće svoju priliku da ostvare što bolji plasman, možda i ugrabe mali globus.

Pripreme su odavno počele. Nakon što su mjesecima trenirali u teretanama, posljednja dva mjeseca alpski skijaši bruse formu na glečerima. 

Upravo je ovaj period najopasniji za skijaše, jer su njihova tijela nakon fizičkih napora izložena opasnostima povrede na stazi. To je na svojoj koži osjetio branilac titule u generalnom poretku Svjetskog kupa Marsel Hiršer (Marcel Hirscher), koji je tokom priprema na glečeru Moeltater slomio zglob lijeve noge. 

Ništa bolje nije prošla ni Švicarkinja Korin Suter (Corinne Sutter), koja je u Švicarskoj La Pravi slomila ruku. 

Favoriti za najviši plasman

Gledamo li rezultate iz prethodne sezone, Marsel Hiršer vjerovatno je najveći favorit za novi veliki globus. Međutim, problem za Austrijanca mogla bi biti motivacija, što uz povredu tokom predsezone može otvoriti vrata drugim takmičarima. Za petama bi mu mogli biti Alexis Pintoro (Pinturault), Henrik Kristofersen (Kristoffersen) Kjetil Jansrud i Feliks Nojrojter (Felix Neureuther).

Kod dama titulu pobjdenice Svjetskog kupa brani Švicarkinja Lara Gut. Za petama će joj sigurno biti amerikanke Lindzi Von (Lindsey Vonn) i Mikaela Šifrin (Shiffrin). 

Jedan problem posljednjih sezona mučio je skoro sve organizatore. Zbog klimatskih promjena čak i mjesta u kojima je snijeg stoljećima sigurna pojava nisu mogla organizovati utrke. Ove sezone bit će još teže, jer će kalendar zbog ZOI 2018. biti dodatno zgusnut. 
 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.