HISTORIJSKI USPJEH

Trener Borca Mladen Žižović nakon debija u Konferencijskoj ligi za "Avaz": Želimo da uživamo, svi su svjesni veličine remija

Bili smo ravnopravni, pa nekad čak i bolji. Vrlo dobro se sjećam svih situacija u prvenstvu

Žižović: Iskoristili smo svoje prilike. FK Borac

prije 20 sati 26 minuta

Fudbaleri Borca su uspješno započeli debitantsku kampanju u Konferencijskoj ligi remijem s Panatinaikosom (1:1) na Gradskom stadionu u Banjoj Luci. 

Iako je grčki tim bio favoriziran, posebno kada se uzme njihov budžet od 110 miliona eura u obzir, "velikan iz Platonove“ je uspio da osvoji zlata vrijedan bod.

Nakon debija u Konferencijskoj ligi, za "Dnevni avaz“ je govorio trener Borca Mladen Žižović.

- Ja bih rekao osvojili smo bod nakon ovakve utakmice sa ovakvim protivnikom, koji je došao po pobjedu u Banju Luku. U tome smo ih spriječili. Možemo biti zadovoljni, prevashodno kako smo igrali, kako smo se postavili. Bili smo ravnopravni 75-80 minuta, pogotovo u prvom dijelu i otvaranju drugog. 

Natjerali smo ih da uvuku svoja dva-tri najbolja igrača, koje su možda i planski htjeli ostaviti za derbi s Olimpijakosom. To im se obilo o glavu. Mi smo svoje prilike iskoristili, možda smo mogli postići još jedan gol, ali moramo biti apsolutno zadovoljni, s obzirom kad znamo protiv koga smo igrali i da je njihov budžet 110 miliona eura. 

To je tako – jasno i jednostavno. Kada vidite taj podatak danas, nadam se da smo svi svjesni veličine boda koji smo ostavili u četvrtak – započeo je Mladen Žižović za "Dnevni avaz“.

Nema pritiska

Žižović smatra da su u svim ovogodišnjim susretima u Evropi bili ravnopravan protivnik, te da žele donijeti ključnu pomoć za koeficijent našeg prvenstva.

Borac: Podijelili bodove s Panatinaikosom. FK Borac

- Susreli smo se s mnogo problema kad smo došli u klub. Dosta je igrača otišlo, u hodu smo rješavali igračku križaljku. Svakim danom i svakim treningom smo sami sebi zadavali ciljeve, iako to možda nije bilo i realno gdje se danas nalazimo, ali sportski je bilo nadati se da dođemo do ovakvih utakmica.

Mislim da svaka utakmica koju smo igrali od samog starta je bila bolja. Panatinaikos, Ferencvaroš, Klaksvik, PAOK, Egnatia – sve su to utakmice u kojima smo bili apsolutno ravnopravni i u nekim segmentima bolji od nabrojanih klubova. Možemo biti zadovoljni i sretni kako smo izgledali na terenu. Međutim, naša ideja je da uživamo u Konferencijskoj ligi, da nemamo nikakav pritisak, nekih velikih ciljeva, da nam se o glavu stavlja da moramo.

Idemo od utakmice do utakmice kako bi pomogli sebi, a indirektno i ostalim klubovima u Bosni i Hercegovini da pokušamo i sljedeće sezone da taj koeficijent, koji nije baš idealan za nas, podignemo na još veći nivo i da sljedeće godine, ekipa koje zauzme drugu poziciju započne u Evropskoj ligi – istakao je trener Banjalučana.

Jasan pristup

Iako u Banjoj Luci vlada euforija, Žižović smatra da je u ovom trenutku važno ostati prizeman i razumjeti da je prvenstvo BiH i dalje glavni fokus za "crveno-plave“.

- Jasno je kao dan da sve što radimo apsolutno je zato što smo bili prvi i to je ove godine jedan od glavnih ciljeva, da pokušamo da odbranimo titulu. Naravno, pitat će se i ostali klubovi. Sarajevo je silno pojačano, uloženo je mnogo novca. Zrinjski, također. Ove sezone se stabilizovao i Željezničar. Vidjet ćemo kako će to izgledati u nastavku prvenstva.

Međutim, ne želimo da upadnemo u euforiju, da stvaramo sebi neke imaginarne situacije, kao da smo nešto napravili u Evropi, a da zapostavimo prvenstvo. Jednostavno, naša baza, naš cilj je prvenstvo. S takvim ćemo pristupom igrati sve utakmice – kazao je Žižović.

Iskusni stručnjak je istakao da je on samog starta u tada Premijer, a sada Wwin ligi BiH, te da mu se sviđaju novine u našem prvenstvu.

- Ja sam od prvog dana u Premijer ligi. Vrlo dobro se sjećam svih situacija u Bosni i Hercegovini što se tiče fudbala. Vrlo dobro se sjećam svih sezona kao igrač. To je nemjerljivo, ko hoće da prizna, to je tako. Mi smo majstori da osporimo šta god je dobro. Činjenica je da se na hibridnim terenima, a vidjeli ste i protiv Panatinaikosa, ne osjeti kiša na travnjaku. Ljudi koji rade, moramo ih pohvaliti.

U ovoj godini imamo i VAR, što, po meni, može samo unaprijediti fudbal. Nekada se naravno dešavaju greške – i s ove, i s one strane. Uvijek će biti polemike. Treba vremena da se sve slegne i nadam se da će svaka godina biti bolja, odnosno da će uslovi za igranje i treniranje svih bh. klubova biti na jednom nivou da to bude normalna stvar – zaključio je Mladen Žižović razgovor za "Dnevni avaz“.

"Zaštićeno godište"

- Vidite, ima i prednosti i mana. Mi šaljemo poruku da želimo da što više mladih igrača igra. Da se tom porukom natjeraju neke omladinske škole koje nekad zapostavljaju, neću reći, rad, ali generalno da se što više fokusira u mlađim selekcijama, da se proba stvoriti što više domaćih igrača, koji će ući poslije U-21 pravila. Međutim, nekad to ne donosi dobro.

Teško je nekad objasniti mladom igraču da tu nije kvalitetom, nego zato što je to pravilo. Generalno, možda mala prednost, ali ima i svoje prednosti i mana. Ipak, nebitno je da li ti imaš 16 ili 17 godina, ako je kvalitet tu.

Ne mora jedan, mogu i četvorica da igraju. Otom, potom. Svako ima svoje pravo da misli ovako ili onako. Više sam za da se to ima. Mi smo klub i liga opredijeljeni da pokušamo da kroz naša takmičenja stvorimo što više mladih igrača – kazao je Mladen Žižović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.