KAPITEN "TRIKOLORA"

Mbape opet pozvao Francuze da ne glasaju za "krajnju desnicu"

Kapiten francuske reprezentacije ocijenio je "katastrofalnim" rezultate prvog kruga glasanja

Kilijan Mbape. AP

Anadolija

4.7.2024

Francuski fudbaler Kilijan Mbape (Kylian Mbappe) ponovno je pozvao Francuze da izađu na birališta i glasaju protiv krajnje desnice, uoči drugog kruga prijevremenih općih izbora koji će se u njegovoj zemlji održati 7. jula, javlja Anadolu.

Obraćajući se novinarima na 17. Europskom fudbalskom prvenstvu (EURO 2024) koje se održava u Njemačkoj, Mbape je govorio i o prijevremenim općim izborima u svojoj zemlji.

Kapiten francuske reprezentacije ocijenio je "katastrofalnim" rezultate prvog kruga glasanja u kojem je ekstremno desna stranka Nacionalno okupljanje (RN) bila prva s oko 33 posto glasova.

Pozivajući Francuze još jednom da glasaju protiv krajnje desnice nakon prvog kruga izbornih rezultata, Mbape je rekao:

- Potrebno je izaći na izbore više nego ikada. Ovo je stvarno hitno. Ne možemo ostaviti zemlju u rukama ovih ljudi - rekao je Mbape, misleći na kandidate ekstremne desnice RN.

Prije prvog kruga glasanja 30. juna, francuski fudbaler izrazio je protivljenje "ekstremističkim i separatističkim idejama" i pozvao francusku omladinu da glasa protiv krajnje desnice na izborima, koje je opisao kao "kritičan trenutak" za njegovu zemlja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.