HAJDUK OBJAVIO

Preminuo legendarni Petar Nadoveza, zvali su ga splitski Pele

Ostavio je veliki trag u hrvatskom i jugoslovenskom fudbalu

Nadoveza: Jako vezan bio je za Hajduk. Tino Jurić/Pixsell

N. D.

19.3.2023

Tužne vijesti pogodile su hrvatsku fudbalsku javnost. U 81. godini preminuo legendarni fudbaler, trener i sportski radnik Petar Nadoveza, objavio je "hajduk.hr".

Nadoveza je ostavio veliki trag u hrvatskom i jugoslovenskom fudbalu.

Nadoveza je došao u Hajduk u najtežim godinama kluba. Zapazio ga je u dresu drugoligaša Šibenika bivši fudbaler Hajduka pokojni Vojko Andrijašević. 

Bio je golgeter Hajduka kada je bilo najpotrebnije, kada je trebalo sačuvati prvoligaški status. Igrao je na mjestu napadača i bio jugoslavenski nogometni reprezentativac. U Hajduk je stigao 1963. godine. 

Do odlaska u belgijski Lokeren 1973. godine za Hajduk je odigrao 460 utakmica i postigao 296 zgoditaka. S Hajdukom je osvojio titulu prvaka Jugoslavije u sezoni 1970./71. te je sudjelovao u osvajanju kupa u sezoni 1966./67. i 1972. godine. Najbolji strijelac prvenstva Jugoslavije bio je u prvenstvenim sezonama 1965./66. s 21 postignutim zgoditkom i 1970./71. s 20 postignutih zgoditaka.

- Pere, splitski Pele, tako su znali govoriti u Splitu.

Kao nogometaš Hajduka Pero Nadoveza je odigrao 1 utakmicu za reprezentaciju Jugoslavije i to protiv Albanije u Tirani 14. svibnja 1967. godine u kvalifikacijama za prvenstvo Evrope (2:0).

Nakon završetka igračke karijere prihvatio se trenerskog posla. Pored Hajdukovih mlađih uzrasta u nekoliko navrata trenirao je prvu ekipu Hajduka, zatim dvaput matični Šibenik, potom reprezentaciju Gabona, Bizerta iz Tunisa, a bio je trener i slovenskih klubova Potrošnik, Olimpija, Beltnice i Mura. 

S Hajdukom je kao trener osvojio kup Jugoslavije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.