ODLAZAK LEGENDE

Kako je legendarni Pele spašavao Santos protiv Željezničara

Nakon meča je istakao kako mu je zadovoljstvo biti u Sarajevu

Musemić, Pele i Osim sa sudijskom trojkom. Facebook

Piše: E. Ćosić

29.12.2022

Legendarni Pele preminuo je danas u 83. godini poslije dugogodišnje borbe sa teškom bolešću. Pele je bolovao od raka crijeva, a njemu se stanje pogoršalo krajem novembra, zbog čega je bio hospitaliziran.

Ostat će upamćen kao jedan od najvećih fudbalera svih vremena. Trostruki je osvajač Svjetskog prvenstva (1958., 1962. i 1970.) sa Brazilom za koji je odigrao 92 utakmice i postigao 77 godina. Sve do ove godine je bio neprikosnoveni strijelac "Karioka", a onda je njegov rekord oborio Nejmar (Neymar).

Plavi slavili 48. rođendan

Prisjetit ćemo se i utakmice iz 1969., kada je legendarni Pele predvodio Santos protiv Željezničara. Godinu prije nego će Brazil postati prvak svijeta, Santos je predvođen Peleom bio na jugoslovenskoj turneji.

Nakon okršaja sa Crvenom zvezdom (3:3), Dinamom (1:1) i Radničkim iz Kragujevca (4:4), Pele i ekipa stigli su u Sarajevo, na megdan Željezničaru.

“Plavi” su slavili svoj 48. rođendan, a utakmica je odigrana pred oko 30.000 gledalaca na stadionu Koševo. Zanimljivo da je Željezničar u ovom meču pojačao slavni as Sarajeva Vahidin Musemić.

Željo proveo preko Bukala

Željo je poveo u 45. minuti preko Josipa Bukala, a onda je Pele u 78. minuti spasio Santos. Nakon utakmice je rekao “kako mu je veliko zadovoljstvo biti u Sarajevu”.

Za Željezničar su u ovoj utakmici igrali: Radović, Hrvat, Bećirspahić, Saračević, Hadžiabdić, Bratić, Jelušić, Osim (Deraković), Bukal, Musemić (Janković), Bajić (Kojović).

Santos je igrao u sastavu: Gilmar, Lima, Delgado, Camargo, Turcao, Leo Oliveira, Negreiros, Maria, Edu, Pele, Abel.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.