BRAZILSKA LEGENDA

Pele čestitao Argentini i Mesiju: Dijego se sada sigurno smije

Nije zaboravio ni Mbapea

Pele: Mesi je osvojio svjetski naslov, kao što i pristaje njegovom razvoju i usponu. TWITTER

A. V.

19.12.2022

Najveći brazilski fudbaler svih vremena, 82-godišnji Pele, čestitao je Argentincima i njihovom kapitenu Lionelu Messiju (Messi) na osvojenom naslovu, ali u svojoj objavi na Instagramu nije zaboravio ni Kilijana Mbapea (Kylian Mbappe) te reprezentaciju Maroka.

- Čestitam Argentina! Dijego se sada zasigurno smije - napisao je Pele referirajući se na najvećeg argentinskog fudbalera, Dijega Armanda Maradonu koji je umro prije dvije godine, a 1986. u Meksiku je bio predvodnik reprezentacije koja je u finalu savladala njemačku reprezentaciju s 3:2.

U dobi od 35 godina Lionel Mesi je konačno uspio doći do trofeja koji ga stavlja uz bok Maradoni, a u čijem je osvajanju učestvovao s dva pogotka u finalu te još jednim u raspucavanju s bijele tačke u kojem su Argentinci slavili s 4:2.

- Danas je fudbal ispričao još jednu priču, kao i uvijek, na zadivljujući način. Mesi je osvojio svjetski naslov, kao što i pristaje njegovom razvoju i usponu - poručio je Pele.

No, nije zaboravio ni Mesijevog saigrača iz Pari Sen Žermena Kilijana Mbapea (Kylian Mbappe) koji se s tri pogotka u finalu izjednačio sa sirom Džefom Herstom (Geoff Hurst), čija su tri gola u finalu SP-a 1966. na Vembliju donijeli Englezima pobjedu 4:2 u produžetku protiv SR Njemačke i jedini naslov svjetskog prvaka.

Mbape je postigao i četvrti pogodak u raspucavanju, ali su promašaji Kingslija Komana (Kingsley Coman Olrelijena Čuamenija (Aurélien Tchouaméni) Francuze spriječili u odbrani naslova svjetskih prvaka. Mesi je zaradio glavnu nagradu, osvojio je i Zlatnu loptu za najboljeg igrača prvenstva, a Mbapeu je pripala utješna nagrada, Zlatna kopačka za najboljeg strijelca s osam pogodaka.

- Moj dragi prijatelj, Mbape, postigao je četiri gola u finalu. Kakav je dar gledati ovu spektakularnu budućnost našeg sporta -  nahvalio je francuskog reprezentativca legendarni Brazilac, a za kraj je pohvalio i reprezentaciju Maroka:

- Ne mogu ne čestitati Maroku na iznimnom nastupu. Sjajno je vidjeti Afriku kako blista.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.