SPORT I POLITIKA

Pele poslao poruku Putinu: Prestanite ovu invaziju

Ne postoji argument koji može opravdati nasilje, napisao je legendarni brazilski fudbaler

Putin i Pele. AFP

G. Š.

2.6.2022

Jedan od najboljih fudbalera svih vremena - ako ne i najbolji, brazilac Pele (81), poslao je poruku ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu. 

- Želim iskoristiti današnju utakmicu kao priliku za zahtjev: Prestanite ovu invaziju. Ne postoji argument koji može opravdati nasilje. Ovaj konfilkt je nastran, nemoguće ga je opravdati i ne donosi ništa osim boli, straha, terora i muke - napisao je Pele na Instagramu, samo nekoliko minuta prije početi utakmica Škotska - Ukrajina u dodatnim kvalifikacijama za Mundijal 2022.

Ruski predsjednik Putin i Pele, koji je njegov najdraži fudbaler, sastali su se u Moskvi 2017. godine za vrijeme Kupa konfederacija, takmičenja koje se u zemlji domaćinu SP-a odigrava godinu ranije, a igraju pobjednici kontinenalnih prvenstava između dva Mundijala, prenose SN.

- Kada smo se sastajali u prošlosti i razmjenjivali osmjehe uz dugotrajna rukovanja, nikad nisam mislio da ćemo biti ovako podjeljeni kao danas - istakao je Pele, koji je - između ostalog, bio i brazilski ministar sporta u devedesetim godinama prošlog vijeka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.