NOGOMET

Zvjezdan Misimović iz Minhena za “Dnevni avaz”: Najviše bih volio da smo uspjeli i da je Meša ostao

Misimović: Treba naći najbolje rješenje za reprezentaciju

Piše: M. TANOVIĆ

27.10.2017

Pričali su i Ivica Osim, i Sead Kajtaz, i Duško Bajević. Progovorio nije samo Zvjezdan Misimović, posljednji član odabrane četvorke koja ima cilj da Izvršnom odboru Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine predloži ime(na) kandidata za selektora našeg državnog tima.  

Zvjezdan je u proteklih nekoliko dana boravio u Sarajevu, gdje je prisustvovao sjednici Izvršnog odbora kao savjetnik za sportska pitanja, a potom je učestvovao u prvom sastanku novoformirane komisije o kandidatima za selektora.

Karakterna crta

Jučer nam se javio u Njemačkoj, gdje provodi malo vremena sa porodicom. Razgovor za naš list počeo je uopćenim izjavama o izboru selektora.

- Situacija u kojoj se nalazi reprezentacija BiH, nalaže mnogo razmišljanja i razgovora kako bismo pronašli najbolje rješenje. Moj stav je da ne treba žuriti, jer imamo dovoljno vremena. Novembarski termin za međunarodne utakmice je svakako propao, a do marta ima vremena da pronađemo najbolje rješenje za reprezentaciju – počeo je jedan od najvećih majstora u historiji našeg državnog tima.

Amar Osim, Meho Kodro ili Robert Prosinečki, to su tri za sada najozbiljnija kandidata za selektora. Zvjezdan, naravno, neće reći koga bi on volio na klupi, ali tvrdi da, kod god to bio, mora imati jednu karakternu crtu.

- Ne mogu ulaziti u detalje, naravno, ali mislim da je najvažnije da bude autoritet. To je najbitniji kriterij i prema tome treba i usmjeriti sve razgovore. Nećemo otkrivati toplu vodu ako kažemo da na ovim našim prostorima i s našim mentalitetom, trener prvo mora biti autoritet pa onda sve ostalo – govori Zvjezdan.

Osvrnuo se potom Misimović i na propale kvalifikacije.

- Svakako da sam razočaran, ko ne bi bio? Svi smo imali drugačija očekivanja. Bilo je realno da se plasiramo u baraž...

Neosporan trud

Zašto nismo?

- Zato što nam se desio takav odnos, igra, zalaganje... To nije bilo na nivou. Da mi to imamo, uvjeren sam da bismo prije dvije godine prošli Irsku u baražu, a sada bismo bili ispred Grčke. Belgiju je teško stavljati u taj koš, ali smo ove dvije ekipe mogli nadmašiti samo da je odnos prema dresu bolji – tvrdi Misimović.

Zvjezdana smo upitali i kolika je odgovornost Mehmeda Baždarevića za neuspjehe.

- Činjenica je da je Meša bio veliki radnik i kao fudbaler i kao trener. Maksimalno se trudio i to niko ne smije osporiti. No, ono najvažnije je izostalo – rezultat koji smo željeli. Normalno je da se moralo reagirati i nešto mijenjati. Ja bih bio najsretniji da je bilo drugačije i da je Baždarević ostao, ali... – podvukao je Misimović.

Budućnost? Nije tako crna  

Pogled u budućnost nije baš optmističan, ali Zvjezdan pronalazi svjetlo u tunelu. Mada ćemo uskoro, nakon njega i Emira Spahića, ostati bez još nekoliko prvotimaca koji su zašli u godine, bivši fudbaler Volfsburga tvrdi da nije sve tako crno.

- Recimo, Vinko Marinović je na dobrom putu sa mladom reprezentacijom. Bilježe dobre rezultate i tu ima talenata koje se isplati odgajati. Osim toga, tu su naše još mlađe kategorije, koje su se u nekoliko navrata plasirale na Evropsko prvenstvo. Dalje, kada prođe sve ovo oko selektora, moramo se angažirati na nove kampove za talente, iz BiH i inozemstva – kaže Misimović.

Ne treba nikoga moliti

Osim Kodre i Osima, u kombinacijama je još i Robert Prosinečki. Koliko je realno da bi hrvatska legenda prihvatila poziv iz Sarajeva, tim prije što je u Azerbejdžanu do isteka ugovora zarađivao novac koji mi možemo samo sanjati.

- Za Prosinečkog stvarno ne mogu ništa reći, jer s njim još nismo imali kontakt. U principu, onoga ko neće, ne treba moliti. Novi selektor poziv treba prihvatiti od srca i raditi svom svojom dušom – smatra Misimović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.