NIKAD DOSTA

"Arizona dream": Kevinova potraga za novim prstenom

Kako objasniti da postoji osoba koja u isto vrijeme želi da je ništa osim košarke ne interesuje i da se konstantno svađa na društvenim mrežama

Durantov san se nastavlja u pustinji. SCREENSHOT/Twitter

10.2.2023

Kako objasniti da postoji osoba koja u isto vrijeme želi da je ništa osim košarke ne interesuje i da se konstantno svađa na društvenim mrežama

Kevin Durant je uvijek želio da bude pušten na miru od strane svih medija, a u isto vrijeme da ga svi pitaju za mišljenje.

Košarkaš koji je svoju „košarkašku ostavštinu“ bacio u vodu odlaskom u, zamalo, najbolju košarkašku ekipu svih vremena je oduvijek želio da tamo bude prihvaćen.

U Golden Stejt Voriorsima hijerarhija je bila postavljena godinama unazad. Durant se nije uklapao u nju.

Stef Kari (Steph Curry) vedri i oblači u toj ekipi i Durant koji se smatrao boljim od njega nije mogao da pređe preko toga.

To mu je vrlo vjerovatno jedini put u životu da je razumio bivšeg saigrača Rasela Vestbruka (Russell Westbrook), koji je za skoro 15 godina u ligi tek poslije odlaska Duranta i njegovog preuzimanja pozicije alfe i omege u ekipi, izgledao sretno.

Poslije 2 prstena i 2 MVP-a finala, koje mu fanovi najjaće lige na svijetu uporno degradiraju, on je odlučio da svoj talent odnese na istočnu obalu.

Historija se ponavlja

U životu često čujemo kako se historija ponavlja i da nam se to dokazuje iznova i iznova, pred našim očima. Pad Bruklin Netsa, iako prosto nevjerovatan, je perfektan dokaz za to.

Prije deset godina „Mrežice“ su na noć drafta poslale nekoliko pikova u zamjenu za Kevina Garneta i Pola Pirsa (Paul Pierce), koji su tad već bili samo sjenke onoga što su predstavljali u ligi desetljeće unazad.

Bruklin je godinama patio zbog te razmjene, a njihovi draft pikovi su postali jedni od najboljih košarkaša lige – Džejlen Braun (Jalen Brown) i Džejson Tejtum (Jayson Tatum) samo umjesto u crno-sivom dresu, oni su u Bostonovom zelenom.

Deset godina poslije Bruklin je opet bez svojih pikova na draftu. Oni su u Hjustonu, a igrači koji su bili projektovani da vode ekipu do prstena više nisu tu. 

Nova propast

Na ljeto 2019. godine Bruklin je doveo Duranta i Irvinga, a poslije dvije godine je došao i Harden.

Ekipa koja je bila projektovana kao jedna od najboljih svih vremena se raspala poslije punih 16 utakmica na kojima su igrali zajedno.

Ekipa bi možda i trajala duže, ali pod uslovom da Kevin Durant ne nosi broj tena 55. Poraz od Milvokija u drugoj rundi Istočne konferencije je značio i kraj ere.

Harden je u Filadelfiji još od prošle godine, Irving je trejdan prošle sedmice u Dalas, a jučer je i Durant našao svoju novu destinaciju.

Finiks je zapakovao Mikela Bridžisa (Mikal Bridges), Kama Džonsona (Cam Johnson) i nekoliko pikova i poslao ih u Bruklin, a uz popularnog KD-a u Arizonu ide i Ti-Džej Voren (T.J Warren) koji je u karijeri već bio član Sansa.

Kevinova želja je ispunjena, poslan je u ekipu koju je imao na svojoj listi željenih destinacija, za razliku od Kajrija Irvinga (Kyrie) kojeg bi vlasnik Džo Cai (Joe Tsai), vrlo vjerovatno, najradije u Sing Sing poslao umjesto u drugu NBA ekipu. 

San o prstenu

Problem nastaje u tome što on, osim u najdominantnijoj ekipi posljednjeg desetljeća, nije imao ekipni uspjeh.

Da li će Finiks to popraviti? Pa to je jako upitno. Serijski luzer Kris Pol (Chris Paul) i Buker (Booker) sa dvije ozbiljne sezone u skoro deset godina u ligi nisu baš neka utjeha za košarkaša željnog osvajanja.

Durantov problem nikad nisu bili loši saigrači, činjenica je da je u svim svojim timovima imao barem jednog top-5 saigrača: Vestbruk (Westbrook) u Oklahomi, Kari (Curry) u Voriorsima, Harden u Bruklinu i evo sada Buker u Finiksu. 

 Postoji šansa da će najtalentovaniji napadač kojeg smo gledali ostati u sjenci nekih drugih košarkaša, samo zbog prstenova koji su mu izmakli iz ruku.

Možda i neće, možda se mjerila pomjere kada ode jedan velikan u penziju, a opet, gledajući na njegovu karijeru čisto sumnjam da ima mnogih koji ne bi željeli makar na dan da ih neko zove Kevin Durant.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.