ISAK DŽANIĆ - ISO

Prvi Bosanac u američkoj „Kući slavnih“ borilačkih vještina za "Avaz": Sve mi izgleda kao jedan dobar san

Za priznanje ga predložio mentor i učitelj Siniša Ivanji

Isak Džanić - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

28.7.2023

Isak Džanić – Iso, majstor kung-fua iz Srebrenice, prvi je Bosanac koji je postao član američke „Kuće slavnih“ u borilačkim vještinama (USA Martial Art Hall of Fame). Ogroman uspjeh skromnog Džanića koji je krenuo iz svoje Srebrenice, a završio u Hjustonu sa priznanjem o kojem mnogi sanjaju.

Za ovu nagradu mogu predložiti samo oni koji su u Kući slavnih, a Džanića je predložio njegov mentor i učitelj Siniša Ivanji.

U Hjuston je otišao uz pomoć Ministarstva TK, dobrih ljudi, prijatelja u BiH i SAD, te rođaka i učenika kung fua koji je trenutno u Americi.

Uzor djeci

- Ja ovo nisam mogao ni zamisliti i sve mi izgleda kao jedan dobar san. Presretan sam i drago mi je da ipak neko prati i cijeni rad. Drago mi je zbog mojih "zmajića" koji u meni vide svoj uzor za bavljenje borilačkim vještinama – rekao je Džanić na početku razgovora za „Dnevni avaz“.

Kao 11-godišnjak je ostao bez oca i često je dobivao batine od starijeg rođaka. Kako je u kinu gledao filmove Brusa Lija (Bruce Lee), rodila se ljubav za kung-fuom.

- Počeo sam trenirati karate kako bih se naučio zaštiti, ali vidio sam da to nije ono što sam gledao u kinu. U 70-im godinama novine „Ring“ su bile jedine koje su donosile informacije o borilačkim vještinama.

Ja sam tražio bilo kakvu informaciju imali kod nas u nekadašnjoj Jugoslaviji klub ili majstor Kung fua. Bio sam presretan kada sam 1980. saznao da u Zagrebu ima jedan takav. 

Izdavali su nastavnu brošuru (knjige) i VHS kasete, sve što mi je bilo dostupno, ja sam kupovao. Tako da sam od pokojnog Slavko Truntić dobio poziv za seminar, naravno nisam htio propustiti priliku i otišao sam. 

Tu sam se lično sa njim upoznao i od tada redovno odlazi na privatne treninge mjesečno jedan vikend... Sve do rata. – prisjetio se Džanić.

"Običan čovjek"

Džanić za sebe kaže da je jedan običan čovjek, insan koji se ne ističe i koji živi normalnim životom, ali je ipak idol i učitelj mlađih naraštaja na koje prenosi svoje ogromno znanje. Sa svojim kung-fu klubom „Srebrenica“ bilježi odlične rezultate.

- Mi smo prošle godine kao klub učestvovali na Svjetskom ICO prvenstvu, gdje smo ostvarili fantastičan rezultat s pet takmičara osvojili smo sedam medalja – tri zlatne i četiri srebrene, kao jedini predstavnik BiH zauzeli 9. mjesto u ukupnom plasmanu – naglasio je Džanić.

Iako bilježe sjajne rezultate, klub i njegovi članovi su bez podrške nadležnih. 

- Do ove godine smo bili redovno uvršteni na budžet opštine Srebrenica. Za ovu godinu nismo ne znam tačan razlog kažu "fali mi neki papir". Klub podržava Humanitarnu Fondacija iz Atlante, gospodin Sehmedin Golubović koji je najveći donator u toj fondaciji. Isto tako aktivnosti našeg kluba podržava firma iz Amerike Merdzic Transportation.

Kung-fu majstor iz Srebrenice je apelirao na roditelje da iniciraju djecu na sport, da ne žive u virtuelnom svijetu sa svojim junacima iz igrica, te da se posvete zdravom životu.

- Vjerujte nije floskula i samo prazna priča "bavite se sportom", u ovim vremenima društvenih mreža, poroka i maloj posvećenosti roditelja dijetu zbog velikih obaveza i brzom načinu života.

I ovom prilikom posebno pozivam roditelje da oni budu inicijator i pokretači da svom djetetu objasne zašto treba da se bavi sportom, da dijete ne živi u virtualnom svijetu sa svojim junacima iz igrice i da ga upišu na bilo koji sport - poručio je Isak Džanić, prvi Bosanac u američkoj "Kući slavnih" borilačkih vještina za "Dnevni avaz".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.