ROTACIJE NA MODNOJ SCENI

Da li Džon Galijano odlazi iz modne kuće Maison Margiela

Špekulacije su sve glasnije, a predviđanja gdje prelazi veliki kreator je (ne)očekivana

Džon Galijano. Instagram

I. B.

23.7.2024

Iz sedmice u sedmicu priče o promjenama unutar luksuznih modnih kuća postaju sve zanimljivije, pa se tako na priču o odlasku Pitera Hakingsa iz Toma Forda nadovezala i ona o odlasku Džona Galijana sa pozicije kreativnog direktora modne kuće Maison Margiela. Vijesti o odlasku nisu zvanično potvrđene, ali sve su glasnije spekulacije kako nakon deset godina provedenih u ovoj kući ovaj modni dizajner neće obnoviti ugovor koji ističe u oktobru ove godine.

Kolekcija Džon Galijana. Instagram

Navodno, špekuliše se velika mogućnost njegovog povratka u modnu kuću Dior, iz koje je izbačen 2011. godine kada je procurio video u kojem je davao antisemitističke komentare. Osim što je bio kažnjen novčano, prošao je proces rehabilitacije te se izvinio za svoje nesmotrene postupke. Dok se njegov potencijalni povratak u ovu modnu kuću čini kao zanimljiv korak, modna zajednica žali zbog napuštanja Margiele, gdje je pokazao svu genijalnost i napravio istorijske korake. Posebno su popularni i njegovi "In Conversation" razgovori, a još je zanimljivije kako brojni obožavatelji prije svega žele da ga vide na upražnjenom mjestu kreativnog direktora Chanela, a ne Diora, izražavajući stav da tamo nema više šta da traži. Dior, za sada, čvrsto drži Maria Grazia Chiuri, koja vodi brend od 2016. godine. Vjerovatnoće za Chanel su male ili nikakve jer njegov antisemitistički ispad nikako ne ide u prilog vlasničkoj strukturi, a pored toga njegov avangardni dizajn bio bi ogroman rizik i iskorak za ovu modnu kuću. Sve opcije su još zanimljivije kada dodamo da se i modna kuća Fendi nudi kao potencijalno novo radno mjesto, gdje bi Galliano stvarao zajedno sa Silviom Venturini, na primjeru saradnje Venturini i Kima Jonesa.

Haljina Džona Galijana. Istagram

Njegovu posljednju reviju visoke mode za Maison Margielu, predstavljenu u Parizu u januaru, kritičari su hvalili zbog nesputane umjetnosti. Na Met Gali u maju, Galliano je obukao nekoliko slavnih osoba visokog profila, uključujući Zendayu, Kim Kardashian, Gwendoline Christie i Bad Bunnyja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.