BH. MODNA DIZAJNERICA

Jasna Hadžimehmedović-Bekrić za "Avaz": Malo mi smeta uniformiranost mladih generacija

Sarajke su uvijek bile elegantne, kad je bilo najteže, trudile su se da budu lijepo obučene i dotjerane

Hadžimehmedović-Bekrić: Ne zaostajemo puno za regionom. E. Kalić

27.4.2023

Bh. modne dizajnerice Jasna Hadžimehmedović-Bekrić i Amna Kunovac-Zekić za 18. maj pripremaju veliku zajedničku reviju u sarajevskoj Vijećnici.

Ususret ovom događaju, za „Avaz“ je govorila Hadžimehmedović-Bekrić te otkrila šta pripremaju, ali je veoma otvoreno govorila i o različitim modnim temama.

Obrisi grada

- Ova revija, tj. cijeli projekt, nosi naziv „Kontura“, koja simbolizira naš rad i stvaralaštvo koje je uvijek protkano konturama, odnosno obrisima grada.

Mi smo proizvod ovoga grada, isto kao što je i ovaj grad u svojim najljepšim aspektima proizvod kreativnih ljudi. Tako će revija biti održana u Vijećnici, jednoj od najljepših građevina u našem gradu - kaže Hadžimehmedović-Bekrić.

Kako je došlo do dogovora između vas dvije?

- Amna i ja smo, prije svega, prijateljice, pa onda i kolegice. Već dugo sarađujemo na raznim projektima. Od SFW-a, revija u galeriji „Java“, sve do osnivanja Udruženja modnih djelatnika i kostimografa “Modiko”. Uvijek smo bile podrška jedna drugoj i zajedno smo dosta toga ostvarile. Zajednička prijateljica nam je sugerirala da bismo trebale uraditi veliku modnu reviju, ističući da ima mnogo poduzetnih žena koje bi nam željele i mogle pomoći.

I, zaista, okupile smo tim sjajnih žena, neke od njih su freelance profesionalci, a neke stoje na čelu vrlo uspješnih kompanija. Jedna od njih je Andrea Vujošević, koja je i koordinatorica cijelog projekta i bez čije pomoći bi sve bilo puno teže. Pored naših dragih radnica u studijima koje vrijedno rade na izradi modela, u projekt su uključeni i sjajne profesionalke i profesionalci, vrlo bitni za kvalitetnu realizaciju jedne revije, to su Renata Ponjević, Maja Talović i Ensar Dervišbegović, oni su rado pristali da budu dio našeg projekta. Nas dvije podržavamo jedna drugu i želimo da i drugi budu time inspirirani, da barem malim koracima mijenjamo ovo nepravedno društvo i pravimo sami sebi prilike za bolji život. Ovu večer posvećujemo ženama, prijateljstvu i uzajamnoj podršci.

Modna scena u Sarajevu je prilično zamrla. Može li najavljena revija označiti dolazak boljih dana za bh. modu?

- Voljela bih da vam mogu potvrdno odgovoriti... Nažalost, svjesni smo društva u kojem živimo i teške ekonomske situacije općenito, ali, ipak, ostaje otvorena mogućnost da se nešto veće izrodi iz ovoga. Mi smo uložile sve svoje znanje i iskustvo u pripremu jednog kompleksnog projekta koji iziskuje i dosta sredstava, te se nadamo da ćemo dobiti još podrške.

Imaju li uopće profesionalci koji se bave modom u BiH podršku društva i države ili su prepušteni sami sebi?

- Ne želim biti pesimistična, ali situacija u BiH je odavno u silaznoj putanji, s vrlo malo modne industrije koja opstaje u vrlo teškim konkurentnim vremenima. Ono što modnu scenu drži živom su pojedinci u svojim malim modnim obrtima, koji uporno rade i stvaraju čaroliju bez podrške i strategije razvoja. Smatramo da se taj potencijal mora i treba podržati i omogućiti dizajnerima da se adekvatno prezentiraju. Mislim da sistemska, kontinuirana podrška države i pojedinih sponzora mogu revitalizirati modnu industriju.

Kunovac-Zekić i Hadžimehmedović-Bekrić: Podrška jedna drugoj. Društvene mreže

Deseto mjesto

U vrijeme opće besparice i ekonomske krize, koliko žene u BiH mogu odvojiti novca za modu?

- Svjesna sam apsolutno situacije u kojoj se nalazimo i da je moda zaista na nekom desetom mjestu za mnoge građane. Svakako se treba prilagoditi situaciji i budžetu koji je na raspolaganju. Ali smatram da će kvalitetni bezvremenski komadi domaćih dizajnera duže trajati, više će se iskoristiti od tzv. fast-fashion krpica koje jesu jeftinije, ali traju samo jednu ili pola sezone.

Šta, prema Vašem mišljenju, karakterizira odijevanje bh. žena i gdje je njihovo mjesto u odnosu na žene u regionu?

- Sarajke su uvijek bile elegantne, kad je bilo najteže, trudile su se da budu lijepo obučene i dotjerane. Danas na ulicama grada ima dosta lijepo odjevenih žena i djevojaka, ali malo mi smeta uniformiranost, posebno mladih generacija. Kao da nedostaje originalnosti, individualizma. Ne zaostajemo puno za regionom, iako se tamo više cijeni domaći dizajn.

Budite svoji

Tri najbolja modna savjeta?

- Imajte svoj stil, modne trendove samo inkorporirajte u njega. Kupujte kvalitetne komade. Budite svoji.

Najbolje odjevene žene u BiH

Možete li izdvojiti najbolje odjevene žene na našoj javnoj sceni.

- To je vrlo nezahvalan posao, jer ću sigurno nekoga izostaviti, nenamjerno. Neke od divnih dama koje znam lično imaju zaista poseban stil i blistaju u svakodnevnim situacijama, a posebno u svečanim “Red carpet” momentima. Takve su, recimo, Maja Čengić, Vesna Andre-Zaimović, Gordana Miladinović, Sabina Željo, Martina Saira Keškić, Mirela Laković i druge dame koje možda nisu pod svjetlima reflektora, ali su itekako ikone stila.

Moja prijateljica i kolegica Amna Kunovac-Zekić i ja želimo gradu Sarajevu pokloniti večer glamura i ljepote kroz modnu reviju koja će se sastojati od dvije zasebne kolekcije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.