JET SET

Pjevačica benda "Feminem" boluje od teške bolesti: Primila prvu terapiju pa javno progovorila

Multipla skleroza najčešće se javlja kod mlađih osoba

Nika Antolos. Društvene mreže

Alo.rs

25.11.2018

Pjevačica Nika Antolos (29), nekadašnja članica ženskog benda "Feminem" koja je Hrvatsku 2010. godine predstavljala na Eurosongu, bori se s teškom bolešću, a potresne detalje dijeli na društvenim mrežama.

Ona je nakon odlaska u bolnicu, ispitivanja i dijagnosticiranja multiple skleroze, objavila videosnimak i napisala: "Punkcija obavljena, multipla sad potvrđena. Prvi put sam terapiju primila, a sada on nastupa." 

Prije dva mjeseca nije ni slutila šta je čeka. Zbog brige o djetetu povukla se iz pjevačke karijere, ali se posvetila pisanju i nada se da će jednog dana izdati knjigu.

Multipla skleroza je oboljenje mozga i kičmene moždine, najčešće je progresivna i može dovesti do visokog stepena funkcionalne onesposobljenosti. U svijetu je dijagnosticirana kod 2,5 miliona ljudi, a u Hrvatskoj je ima oko 7.000 ljudi, ali postoji tendencija rasta. Najčešće se javlja kod mlađih osoba, između 20. i 40. godine, mada rijetko može da se javi i kod djece mlađe od 10 godina i starijih od 50. Ipak, najviše zahvata populaciju koja je radno i reproduktivno u punoj snazi, pa je izuzetno važno da se kompletna zajednica uključi u liječenje, rehabilitaciju i pomogne oboljelom u svakodnevnom životu. Pomoć društva je neophodna i zbog članova porodice jer bolest često traži njihovo potpuno angažiranje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.