SIGUNOSNI RAZLOZI

NATO zabranio uposlenicima instaliranje TikTok-a na uređajima

Cyber sigurnost je glavni prioritet za NATO, rekao je visoki zvaničnik

Zabrana TikToka je ozvaničena. Twi

A. O.

1.4.2023

NATO je zvanično zabranio uposlenicima da preuzimaju aplikaciju TikTok na svoje uređaje, koje im je obezbijedio NATO, zbog sigurnosnih briga, prilikom čega im je dostavljeno pismo uposlenicima jučer ujutro.

Kako se navodi u napomeni, zabrana je ozvaničena.

Kako su kazali zvaničnici, TikTok je i ranije bio neupotrebljiv na ovim uređajima koji su izdati od stanre NATO-a zbog internih tehnoloških ograničenja.

- Cyber sigurnost je glavni prioritet za NATO. NATO ima snažne zahtjeve za određivanje aplikacija za službenu poslovnu upotrebu. TikTok nije dostupan na NATO uređajima - rekao je visoki zvaničnik NATO-a za CNN.

NATO je najnovije vladino tijelo koje je zabranilo aplikaciju zbog zabrinutosti da bi kineska vlada mogla imati pristup podacima korisnika TikTok-a preko svoje kineske matične kompanije Bytedance. SAD, Velika Britanija, Norveška, Evropski parlament i druge zemlje već su zabranile aplikaciju na uređajima koje je izdala vlada.

Izvršni direktor TikToka Šou Ču (Shou Chew) naglasio je američkim zakonodavcima ranije ovog mjeseca da je kompanija potpuno nezavisna od Pekinga i rekao da "nije vidio nikakve dokaze da kineska vlada ima pristup tim podacima; oni nas nikada nisu tražili, mi to nismo dali."


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.